Спад на собствените приходи с близо 10% отчетоха от община Добрич
Спад на собствените приходи с близо 10% отчетоха от община Добрич / Дарик Добрич - архив
Спад на собствените приходи с близо 10% отчетоха от община Добрич
60177
Спад на собствените приходи с близо 10% отчетоха от община Добрич
  • Спад на собствените приходи с близо 10% отчетоха от община Добрич

Изпълнението на разчета за собствените приходи в община Добрич през 2012 г. е в размер на 90.44%, съобщи финансовият зам.кмет Иван Колев. От планираните 17 млн. 506 хил.лв. са събрани 15 млн. 833 хил.лв., или с 1 млн. 674 хил.лв. по-малко. Неизпълнението на данъчните приходи е 549 хил.лв, на таксите – 610 хил.лв, а общото неизпълнение е в размер на 9.5%. Въпреки това община Добрич приключи годината без неразплатени сметки и задължения към доставчици, клиенти, строителни услуги и други.

В същото време кметството очаква постъпления в размер на 1 млн. и 100 хил.лв. от румънска страна за възстановяване на направените разходи във връзка с окончателното приключване на проекта „POFTIC” за зоопарка. Несъбраните вземания от данъкоплатци, наематели и други длъжници са в рамките на 2 млн. лв. Ако те не бъдат изплатени доброволно, ще се пристъпи към принудителното им събиране, подчерта Иван Колев.

Той прогнозира, че финансовата 2013 година ще е още по-тежка от предходната. „Явно, че финансовата криза при нас започна да се усеща малко по-късно. По-трудно се изплащат дължимите данъци и такси основно от юридическите лица, по-трудно се събират дължимите наеми и концесии, които са разчетени с договори, инвеститорският интерес намаля, населението е по-малко и потреблението се сви. По тези причини в бюджета на общината не се вляха и разчетените суми от продажба на общински имоти и това се отрази на изпълнението на собствените приходи” – коментира зам.-кметът.

Чуйте още по темата от Иван Колев в звуковия файл. С него разговаря Таня Топалова: