Ще изграждат синя стая за разпити на деца и в Съдебна палата Добрич
Ще изграждат синя стая за разпити на деца и в Съдебна палата Добрич / Дарик архив; Дарик Добрич
Ще изграждат "синя стая" за разпити на деца и в Добричкия съд
91176
Ще изграждат "синя стая" за разпити на деца и в Добричкия съд
  • Ще изграждат "синя стая" за разпити на деца и в Добричкия съд

България прилага редица мерки, с които да направи по-леко участието на децата в съдебните процеси. Те са съобразени с Директива 29 на Европейския съюз, въведена през октомври 2012 г. В страната ни още от 2008 г. има щадящо изслушване, което е въведено първо в София, Пазарджик и Шумен. Създават се специални условия за децата, които са жертви на насилие или престъпления. Разпитите пред полицаи, съдии и прокурори се превръщат в разговори, при които съдействат педагози, психолози и други специалисти. За внедряването на тези процеси работи Институт по социални дейности и практики.

Вече на 15 места в страната има т.нар. „сини стаи", които са пригодени за разговори с деца при досъдебно производство или процес. Те са помещения с две части, преградени с венецианско огледало. Едното е обзаведено подходящо, с играчки и материали за рисуване. В другото седят представителите на съдебните органи. Двете части имат самостоятелни входове, за да не се виждат двете страни, което цели и избягване на конфликти, сплашване и други влияния над децата. Между помещенията има видео и аудиовръзка. Разговарящият с детето е със слушалки, за да може да задава въпросите и на хората зад стъклото. Всичко се записва и документира и след това се използва в делото, така че да няма нужда детето да се изправя пред съда в зала.

204 деца вече са получили подкрепа в сини стаи. Повечето са при наказателни дела, но вече често са в полза и при гражданските производства. През 2015 г. 1 700 непълнолетни са пострадали от престъпления в страната, за област Добрич те са 49. 24 са приключилите в съдилищата в Добричко дела за престъпления против личността, като пострадалите деца са 4.

В региона няма все още функционираща „синя стая", но от Окръжен съд са защитили проект за създаване на такава, който е одобрен от Министерство на правосъдието. Това съобщи председателят Галатея Ханджиева. Очаква се скоро да започне ремонтът на стаята, целта е тя да е готова за 16 април или най-късно в началото на лятото. Ще бъде разположена в Съдебна палата, поясни Ханджиева.
В Районен съд Балчик има помещение, оборудвано за разпитване на деца, но без венецианско огледало. В Генерал Тошево също планират изграждане на такава стая.

Щадящото правосъдие работи и дистанционно. Има възможност деца от един район да бъдат разпитани в съседния, където има вече изградени „сини стаи" или действа „зона Закрила", подчерта изпълняващият длъжността председател на Окръжен съд Шумен Нели Батанова. Има и мобилни екипи специалисти, които могат да посетят на място детето, за да се приложи щадящо изслушване.

Чуйте още в аудиофайла от Златка Йорданова от Института по социални дейности и практики

Ще изграждат синя стая за разпити на деца и в Съдебна палата Добрич
netinfo