Шефът на ВиК: Клиентът е номер едно и който не го разбира си тръгва от дружеството
Шефът на ВиК: Клиентът е номер едно и който не го разбира си тръгва от дружеството / Дарик Добрич

ВиК – Добрич ще излезе с предложение пред ДКЕВР – разликата между показанията на общия и индивидуалните водомери да се събира и заплаща от упълномощено лице като обща сума към дружеството. Идеята е на общо събрание на етажната собственост, при постигнато съгласие от над 75% от живущите във всеки вход,  тази разлика да не се разпределя по коефициент на индивидуален  водомер, а според съображенията на съкооператорите спрямо всеки от наемателите, т.е. както се събират таксите за асансьор и ток. Болшинството от гражданите желаят по този начин да си заплащат водата, смятат от оператора.

В цялата Добричка област най- амортизирана е ВиК-мрежата в Шабла и град Добрич. В областния център загубите по мрежата са над 85%, информира шефът на водното дружество инж.Юлиян Иванов. Той обяви, че днес е отстранил от длъжност началникът на район Добрич 2 / община Добричка/ Пламен Димитров за некомпетентност като конкретната причина е подаден сигнал за безводие в добричкото село Миладиновци. Проверка на място е установила, че хората, живеещи в горната част на селото нямат вода от месеци. Утре е насрочена среща между ръководството на ВиК и жителите на Миладиновци, на която ще бъдат предложени конкретни мерки за генерално решаване на проблема с безводието в района. Сред обсъжданите варианти е построяване на нов водопровод от 1 500 м. между селата Ловчанци и Миладиновци.

 

 

„ВиК не е мащеха за гражданите. Ние работим в услуга на потребителите. Клиентът е номер едно. Подиграваме се с хората и ги тормозим, а в същото време искаме от тях да са коректни и да си плащат. Ще бъда безкромпомисен към всеки, който не си върши работата” – категоричен бе инж.Юлиян Иванов на открита за журналистите оперативка с началниците на ВиК райони. Още четири уволнения само в днешния ден са последвали за организатори инкасо, които не са проверили жалби на граждани.

До дни ВиК ще обяви открити телефонни линии, на които гражданите ще могат да подават сигнали за нередности, съобщиха още от дружеството.

Съвсем скоро ще бъдат пуснати и първите автоматизирани помпени станции в областта. Предстои завършването и на 7 500 метра водопровод между селата Житница и Тянево.

От водната компания отчетоха много добра събираемост на задълженията във всички общини с изключение на община Добричка. Цифрите показват, че събираемостта се е увеличила с 14% през октомври, спрямо същия период на миналата година. В същото време ВиК успява да погасява задълженията си към Енерго Про, съгласно подписания договор, обяви Юлиян Иванов. Първата вноска от 424 хил.лв. вече е погасена, септемврийската вноска също, а за октомври вече са преведени 200 хил.лв.