/ Дарик Добрич
Голям благотворителен концерт за набиране на средства за възстановяване на църквата в село Карапелит ще се състои от 18:00 часа в Органовата зала в Добрич, съобщават организаторите от Сдружение "Храм Света Троица с. Карапелит".

В концерта ще участват големите добруджански певици Калинка Вълчева и Галина Дурмушлийска, Църковен хор „Свети Георги победоносец“ - Тервел, оркестър „Добруджански авлиги“, Дуо Удница и други.

Поетесата Мая Златева ще представи за първи път пред публика стихове, написани по повод благотворителния концерт. В програмата са включени и изпълнения на най-малките - деветгодишни доброволци за каузата Петя Минчева, Никола Стефанов и Руслан Иванов.

Близо 150-годишната църква в добричкото село Карапелит е уникална - тя е сред малкото, строени през турското робство, които не са вкопани в земята. Храмът е изключително красив, разположен е в покрайнините на селото. Преди двайсетина години църквата е разбита, ограбена и изоставена. 

Продължават инициативите за възстановяването на уникалната църква в село Карапелит (СНИМКИ)

Инициативен комитет от местни хора, начело с Калина Димитрова, обединява усилия, за да възкръсне храмът за нов живот.  

„Всичко започна съвсем спонтанно преди две години, с няколко снимки на запуснатия храм в социалната мрежа. Под тях се появи коментар „Направете нещо!” И ние започнахме – създадохме гражданска инициатива, която прерасна в сдружение”, разказва Калина Димитрова.

Начинанието е благословено от Доростолския митрополит Амвросий, а управител на сдружението става  отец  Добри Чаков от Доростолската епархия. Следват доброволчески акции за почистването на двора и вътрешността на църквата, набират се средства и доброволци, които да помагат с идеи, съвети и безвъзмезден труд. В разчистването се включили много хора от селото, най-възрастният бил на 84 години, а най-малката доброволка - на 5 години.

Майстор от Жеравна обещал да възстанови безвъзмездно покрива на църквата, от който липсват 6 фриза. Друг човек, вдъхновен от каузата, поел ангажимент да постави прозорци. 

За датата на построяването на църквата може да се съди от един румънски документ, който е съхранен от свещеника в селото. Там е посочена 1873 година. След това храмът е опожаряван и възстановен отново през 1884 година. Затворен е след поредица от грабежи преди двадесетина години.

Встрани от храма има старо гробище. „Точно то кара хората да мислят, че църквата е с богата история. При почистването на тревата се разкриха гробове, които имат надписи от 1871-73 година. 

На едната надгробна плоча пише „Посечен от злодей”, на друга – „Убит с пушка”. Според местните това са вероятно хора, градили църквата и загинали при нападения над тях”, разказа Калина Димитрова и допълни:

„Вярвам, че вярата ни може да възкръсне, че усещането за път към храма може да възкръсне – с тази нагласа участвам във всичко. Не съм търсила информация кой е виновен за съсипването на църквата. Не съм имала потребност да взема камък и да го хвърля, защото от това полза няма, това не съгражда”.