Протест на майки на деца с увреждания
Протест на майки на деца с увреждания / Дарик Добрич
Черна статистика: Зачестяват случаите, при които заради липса на грижа от държавата, цели семейства на лица с увреждания си отиват от този свят заедно
Родители и близки на деца с увреждания от Добрич подкрепиха днешния национален протест и се включиха в шествие, което тръгна от общината и достигна паметника на хан Аспарух. Там участниците в протеста блокираха за няколко минути движението на автомобилите.

Майки, баби и роднини на деца с увреждания носеха черни балони и плакати с надписи: “Стоп на геноцида на децата с увреждания!”, “Ние не сме просяци! Ние изискваме, защото имаме права!”, “Не уврежданията убиват децата, а държавата ни!”, “Аз съм родител, а не личен асистент”.

За пореден път родителите издигнаха искания за бюджет за лична помощ според потребностите на човека с увреждане, както и единен регистър на лицата с увреждания по заболявания. Протестиращите настояват и за Закон за личната помощ, който да е ориентиран към всеки човек, според индивидуалните му потребности.

“Възмутени сме, че това е вече пети протест, а управляващите така и не разбраха за какво настояваме. Подкрепа нямаме от никъде. Знаете ли какво значи да контактуваш с хора, които представа си нямат от отглеждане на деца с увреждания?!”, сподели Петя Йорданова, майка на 5-годишно момиченце с епилепсия.

протест деца увреждания
Дарик Добрич

Акцентът на днешния протест бе поставен на младежите с увреждания, които навършват 18 години и започват да получават пенсия от 136 лева, която е съвсем недостатъчна за тяхното отглеждане. За тях се иска право на лична помощ в размер на не по-малко от две минимални работни заплати.

“Явно децата с увреждания след 18-ата си година спират да бъдат нужни на държавата, защото тя се опитва да ги затрие. Ако до 18 години се отпускат средства, но навършат ли 18 години, падаме на около 200 лева, които никакви нужди не могат да покрият. Имаме нужда от Закон за личната помощ. Имаме нужда от единен регистър, в който да бъдат описани уврежданията. Да пише какви са индивидуалните потребности на всеки и именно по този начин да бъдат компенсирани липсите, а не вкупом на всички.”, заяви Мирослава Димитрова – майка на 10-годишно момче с увреждане.

Тя даде следния пример - за количка на човек с увреждане се полагат 486 лева, а нейната, която е най-евтиният вариант детска количка, струва 1300 лева. “Остатъка го просим от обществото. Ние не искаме да просим. Трябват ни не толкова пари, колкото промяна в системата, която обслужва децата с увреждания”, посочи Мирослава.
 
Протестиращите говорят и за една черна статистика. “Зачестяват случаите, при които заради липса на грижа от държавата, цели семейства на лица с увреждания си отиват от този свят заедно, вкупом. Последният случай е на майка и болната й дъщеря”, алармираха майките.