Разчитат на актуализация на бюджета за разплащане с животновъдите
Разчитат на актуализация на бюджета за разплащане с животновъдите / DarikNews.bg, архив

Служебният министър на земеделието Васил Грудев разчита на актуализацията на бюджета, за да могат да се изпълнят очакванията за навременно изплащане на националните доплащания за животновъдите, които в момента имат спешно нужда от подпомагане. Това посочи той при посещение в Шабла.

Ситуацията със „синия език" е драматична. 22 области са обхванати от вируса. Сега се полагат усилия за ограничаване на разпространението главно чрез третиране на пасищата. Предприети са и стъпките за компенсиране на животновъдите, посочи Грудев. Препоръчано е на стопаните да не щадят средства за обезпаразитяване на добитъка, защото ще бъдат обезщетени и за това.

Към момента в план-сметката на Държавен фонд „Земеделие" няма налични средства за националните доплащания в сектора, а те трябва да се извършат на 16 октомври т.г., каза Грудев, но поясни, че в актуализацията на бюджета още с избирането на ново Народно събрание служебното правителство ще заложи нужното за изплащане наведнъж.

Той съобщи, че ще има компенсации и за пропаднали поради природни бедствия земеделски площи. „Аз искрено се надявам до края на месец октомври средствата да бъдат платени", каза Грудев.