Птиците се изтеглят да зимуват на север, чакаме рано щъркелите
Птиците се изтеглят да зимуват на север, чакаме рано щъркелите / БДЗП-архив; Валентина Добринчева
Птиците се изтеглят да зимуват на север, чакаме рано щъркелите
38517
Птиците се изтеглят да зимуват на север, чакаме рано щъркелите
  • Птиците се изтеглят да зимуват на север, чакаме рано щъркелите

Над 180 000 птици са отседнали в Добричка и Варненска област през този сезон, съобщи за Дарик Анна Станева - административен и технически помощник в Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/. Среднозимното преброяване на зимуващите у нас водолюбиви видове се проведе между 14 и 16 януари т.г.. 30 души в 8 екипа са обходили българското Черноморие от границата с Румъния до нос Емине.

Наблюденията показват, че в последните години животните предпочитат да останат на по-северни ширини, посочи Станева. Това се дължи на цялостното затопляне на климата. Тази зима повече птици са наблюдавани по поречието на Дунав. В Шабленското и Дуранкулашко езеро са наблюдавани 22-24 вида водолюбиви птици, а във Варненско-Белославското езеро - 26 вида, както и още толкова не водни видове. Сред тях най-многобройни са големите белочели гъски, от които са дошли над 150 000, имало е и белочели водни кокошки, както и застрашените световни видове - червеногуша гъска, от които са преброени 7 000 екземпляра, малък и качулат корморан. Необичайно в Добричко и Варненско са зимували и къдроглави пеликани, които предпочитат обикновено езерата около Бургас, като сред тях е забелязан и един розов пеликан, за който типично е да е в Африка. Малко видове птици отсядат и във вътрешните водоеми на Добричка област, поясни Станева.

Поради аномалиите в миграцията в последните години, дължащи се на промените в климата, е възможно прелетните видове щъркел и лястовица да започнат да пристигат у нас преди края на февруари, прогнозират от БДЗП.

Птиците се изтеглят да зимуват на север, чакаме рано щъркелите
netinfo

Шест екземпляра на световно застрашения вид червеногуша гъска са били снабдени със сателитни предаватели тази зима, съобщи още Анна Станева. Така се проследява къде нощуват - в морето или в езерата, и хранителните им навици, като се получава и информация за метеорологичните условия, в които се намират. На 24 белочели гъски са поставени пръстени. Дейността е част от проект на БДЗП, финансиран по европейска програма за опазване на биоразнообразието с над 2.5 млн.евро.

Чуйте повече от Анна Станева в прикачения файл - за Преброяване'2011 в птичия свят, както и кога да очакваме щъркелите.