Пръстенът-убиец от Калиакра стана “Откритие” на годината
Пръстенът-убиец от Калиакра стана “Откритие” на годината / Община Каварна

Пръстенът-убиец от 14 век, открит на нос Калиакра, спечели първото място в категорията "Открития" на националната кампания "Чудесата на България". Находката защитаваха кметът на Каварна Цонко Цонев и откривателят доц. д-р Бони Петрунова. Според нея пръстенът е символ за борбата между доброто и злото през всички времена. Находката няма аналог в българската история и археология, именно затова заслужава първото място.

Пръстенът "се състезава" с още две открития в категорията - „Маската на Терес", която грабна второто място и „Манастирът на Паисий" край Урвич, който зае третата позиция.

Златото в категория "Атракции" на кампанията отиде при крепостта "Трансмариска" в Тутракан. Крепостта "Перистера" в Пещера остана на второ място, а бронзовият медал бе даден на остров "Света Анастасия" в Бургас.

На финала на предаването доц. Петрунова изказа благодарност на кметовете - Цонко Цонев и Йорданка Фъндъкова, които стоят зад тези награди, и които без европейско финансиране подкрепят археологическите проучвания, довели до значими резултати.

Пръстенът-убиец от Калиакра представлява една халка и припоена към нея кръгла касета, украсена с гранулация. Има дупчица, която е изкуствено направена. Пръстенът е от бронз, със семпла, но и доста изящна изработка. Той е мъжки и най-вероятно е носен на малкия пръст на дясната ръка. Самата касета е куха и пригодена така, че вътре да може да се напълни с отрова, която да се изсипе съвсем незабележимо в чаша.