Проверяват за стрес на работното място в здравеопазването и транспорта
Проверяват за стрес на работното място в здравеопазването и транспорта / Дарик Добрич - архив

Повишен стрес на работното място се наблюдава в много от фирмите и предприятията в Добричка област, сочи проучване на "Инспекция по труда" – Добрич. Подобно изследване се прави за първи път в региона, съобщи за Дарик директорът на инспекцията инж.Младен Мартинов. То е част от национална кампания за проверка на психо-социалните рискове сред работещите. Освен в България, проучването се провежда и в страните – членки на ЕС. Според Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд, над 20% от работещите европейци са подложени на стрес на работното място.

В България и Добричка област проверката е съсредоточена в секторите здравеопазване и транспорт и ще продължи два месеца – през октомври и ноември.

Информацията се събира чрез попълване на анонимни анкетни карти и въпросници, уточни Младен Мартинов. Извършва се наблюдение на работните места и процеси, провеждат се разговори със служители и работодатели.

Отчитат се различни фактори като натоварване на работното място, продължителност на работния ден, баланс между физически и умствен труд, монотонност на заниманията. Инспекторите следят още дали работниците получават противоречиви задачи, имат ли възможност да планират работата си, подготвят ли се предварително за нейното изпълнение. Анкетите включват и въпроси относно конфликтите на работното място, вероятността от заплахи и насилие, междуличностни конфликти и излишна конкуренция между служителите.

До момента са проверени 12 фирми, като целта е до края на кампанията да бъдат обхванати минимум 35 предприятия в Добричка област, посочи инж.Мартинов. Той уточни, че в конкретни случаи ще бъдат наложени предписания за преразглеждане и допълване на оценката на риска, която повечето предприятия имат направена. От страна на работодателите трябва да бъдат предприети необходимите мерки. Те от своя страна могат да бъдат превантивни, смекчаващи и оздравителни. Към превантивните мерки спадат ясно изразяване на отговорностите, правомощията и ограниченията, ясни цели и задачи, информираност относно работния процес и отношенията между работещите. Към смекчаващите мерки се причисляват  достатъчно работно пространство, подкрепа от страна на ръководството, подобрена комуникация, обучение на служителите. Оздравителните мерки включват приспособяване към работата, реабилитиране и подкрепа в момент на криза.