Производителите продават яйцата под себестойността им
Производителите продават яйцата под себестойността им / снимка: Impact Press Group, архив

За поредна година в седмиците преди Великден се наблюдава спад в изкупните цени на яйцата, казват производители. Причината – пазарът е залят с евтини вносни яйца. Николай Колев има малка птицеферма в с.Дончево, в която отглежда над 11 хиляди кокошки носачки. Ежедневно произвежда между 8 и 10 хиляди яйца. При себестойност на едно яйце около 14 ст. в неговата ферма, в момента търговците ги изкупуват по 9 ст. за размер М и 11 ст. за размер L.

В силистренското село Зафирово Теодор Костадинов има ферма, в която произдежда дневно около 12 500 яйца. При себестойност 12 ст., той продава в момента на изкупвачи за 8 – 11 ст. През последния месец и половина цената е паднала с 6-7 ст., казва Костадинов. В същото време в магазините цените не се променят – те са между 20 и 25 ст.

Според Колев ниската изкупна цена се дължи на внос на яйца, предимно от Румъния и Полша, на цена 9-10 ст. Той е чувал за схема, според която немаркирани яйца от Украйна се внасят в тези страни, там се маркират с номера на румънски и полски ферми и после се внасят в България. „В Украйна в храната на кокошките се влагат животински протеини /трупно брашно/, което намалява цената на фуража. В ЕС това е забранено. Затова в  Украйна себестойността на едно яйце е много ниска – може да падне до 2 евроцента”, казва Колев.  По-ниската себестойност на полските яйца пък идва оттам,  че субсидията, която се дава на животно в Полша е 7 евро, а в България  е 3.80 лв.

Николай Колев съветва да се купуват яйца от български производители. Важно е освен това маркировката на етикета да съвпада с тази върху яйцето. Ако това не е така, е нарушено законодателството.