Продължава протестът на служителите на Добруджанския земеделски институт
Продължава протестът на служителите на Добруджанския земеделски институт / Дарик Добрич

Продължава протестът на служителите на Добруджанския земеделски институт /ДЗИ/. Всеки ден от 12.00 до 13.00 ч. те излизат на общинския път, водещ към института, като го затварят за движение на автомобили. В тази връзка от община Генерал Тошево информират, че пътуващите в посока селата Пленимир и Петлешково могат да използват алтернативните маршрути през Методиево или Генерал Тошево.

Днес на пътя излязоха 120 души. Председателят на КНСБ в института Елена Колева поясни пред Дарик, че протестът ще продължи, защото учените искат официален отговор от Министерството на земеделието, на финансите или от правителството каква ще бъде съдбата на научното звено в Добруджа. Те са се срещнали с председателя на Селскостопанска академия - принципал на ДЗИ, проф. Тотка Трифонова, но не са удовлетворени от разговора. "Трифонова не отговори на нито един от нашите въпроси, като каза, че решението за 16-процентно съкращение в ДЗИ е на Министерството на земеделието", каза Колева. На този етап няма отговор на отвореното писмо на служителите до управляващи и депутати, освен от проф. Светла Бъчварова.

Протестиращите възнамеряваха да затварят за един час международния път за ГКПП Кардам всеки ден през тази седмица, но заради неодобрение от властите, са решили да се преместят на общинския път, за което имат имат разрешение от община Генерал Тошево. Протести ще има също утре и вдругиден, а за почивните дни ще се решава допълнително.

Исканията на служителите на ДЗИ са научното звено да бъде финансово независимо, взетото решение за 16% съкращение на служители да бъде преразгледано и процентът намален, както и да се вдигнат заплатите на служителите.