Продава се теренът с храма на Кибела
Продава се теренът с храма на Кибела / netinfo

1 000 евро на квадратен метър е поискал собственикът на имота, в който беше открит храмът на Кибела в Балчик. Това съобщи за Дарик директорът на историческия музей в крайморския град Радостина Енчева. Парцелът с големина от 680 кв. метра е обявен за продажба чрез агенция за недвижими имоти.

Уникалният храм беше открит миналата година при изкопни работи за строеж на хотел в центъра на Балчик. Находката е държавна собственост, а имотът частен. Община Балчик е предлагала различни оферти на собственика, за откупуване на парцела или за замяна, но до споразумение не се е стигнало, уточни Енчева. Заради създалата се ситуация кметът на Балчик ще инициира кръгла маса по въпросите за опазването на храма на Кибела. Срещата ще се организира в София между 10 и 14 ноември, каза Енчева. Ще бъдат поканени представители на министерството на културата, на националния институт за опазване паметниците на културата, народни представители.

Идеята на Николай Ангелов е на мястото да бъде направен музей и всички находки, открити в храма да се върнат там, каза още Енчева. Директорът на балчишкия историческия музей припомни, че откритият храм на Кибела е единствен по рода си в България и на Балканите. Той обаче не може да бъде консервиран и реставриран преди да се реши проблемът със собствеността.  

С директора на историческия музей в Балчик разговаря Таня Топалова. Цялото интервю можете да чуете в прикачения файл.