/ Dariknews.bg, архив
„Разчитаме на подкрепата на ловните дружини, за да се предотврати разпространението на африканската чума по свинете. Намаляването на популацията на дивата свиня в максимално кратки срокове е от решаващо значение, за да се ограничи пренасянето на заразата".

Това коментира пред представители на ловни сдружения директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов.
 
В рамките на срещата, която се състоя в ДЛС „Балчик”, той припомни, че огнища на африканска чума по свинете вече има само на около 150 км от пределите на България – в района на румънския град Тулча. „Затова предприехме мащабна разяснителна кампания относно проблема и необходимите спешни превантивни мерки”, аргументира се инж. Нинов.

Предприемат строги мерки за недопускане на африканска чума по свинете в Добричка област

По думите му опасността заболяването да се пренесе у нас е напълно реална. „При липсата на ваксина или мерки за лечение единственият изход е да намалим числеността на животните чрез подборен лов.

Така ограничаваме вероятността от влизане и разпространение на заболяването”, категоричен бе инж. Веселин Нинов. Въз основа на практиката, наложена в държавите, в които вече е установено заболяването, той прогнозира, че при евентуални огнища на заразата у нас в съответните райони ще бъдат забранени и ловът, и подхранването на дивите свине.

„Смъртността при това заболяване достига около 90%. То засяга огромни територии и опитните ловци добре знаят, че влезе ли заразата, няма и диря от свиня. Ще минат поне 5-6 години, за да се завъдят животните и едва на десетата година отново ще има диви свине за ловуване.”, каза директорът на СИДП.

Ловците от Генерал Тошево се запознаха с мерките за борба с африканската чума по свинете
 
Той уточни, че в момента активно се търсят решения, като се обсъжда и поставянето на електропастир по цялата сухоземна граница между България и Румъния. „
 
Заедно с ловния експерт на предприятието инж. Тервел Стефанов той разясни процедурата, която трябва да спазват ловците. „Изключително важно е да се представят проби от всяко отстреляно животно.

Пробите за африканската чума по свинете категорично не отменят задължението за проби за трихинилоза. За да се локализира евентуално огнище на заразата, е необходимо да се предоставя и подробна информация кой, кога и къде е отсрелял дива свиня”, посочи инж. Стефанов.

Той посъветва ловците, в случай че се затрудняват да определят мястото, да направят снимка, така че да се откроява нещо характерно за съответната зона. „Държавните ловни райони са предимно в периферията на гората и на границата с обработваеми площи, затова своевременното подаване на информация е предпоставка за предотвратяването на инциденти”, припомни ловният експерт на СИДП.

„Нека безопасността е на първо място”, призова директорът на ловното стопанство в Балчик инж. Калинка Тодорова. „Пожароопасен сезон е. Сега е време за прибиране на реколтата, а и в гората ходят билкари, гъбари, туристи.

Много от ловно-стопанските райони са недалеч от курорти. Недопустимо е да се нарушават правилата за безопасност при лов”, изтъкна инж. Тодорова пред присъстващите председатели на ловни сдружения.

Ловците бяха предупредени, че трябва веднага да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и при установена промяна на здравния статус, поведението на животните и/или изменение от нормалния вид на вътрешните им органи.

При намерени мъртви диви свине е задължително да се предават проби за изследване. Съгласно въведените превантивни мерки отстреляните животни трябва да се обезвредят чрез загробване или изгаряне.