/ Дарик Добрич
722 деца и 405 родители бяха обхванати в приключилия проект „Детска академия за толерантност в община Добричка”. Резултатите от дейностите бяха представени днес на среща с участниците в проекта.
 

проект община Добричка
Дарик Добрич


Проектът на стойност над 470 хиляди лева бе спечелен от община Добричка по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”. Партньори бяха 30 детски градини в селищата на общината и Сдружение „Бизнес агенция”.

Над 500 от децата, обхванати от проекта, са от маргинализирани групи, най-вече от ромската общност. С децата са провеждани различни занимания, като например допълнително обучение по български език за тези, за които българският не е майчин. На срещата бе препоръчано при подобни проекти в бъдеще да бъдат включени и занимания по математика.

Деца от ромския етнос от община Добричка учат български и творят по проект 

Създадени са детски ателиета, в които децата са се занимавали с театрално, танцово и приложно изкуство. За да бъдат на ниво художествените дейности, са закупени декори за детски куклен театър, костюми за драматизация, комплекти за шиене и плетене, народни носии и други.

Организирани са и работилници за родители с цел да подпомогнат успешната социализация на децата в предучилищна възраст. Родителите са получили психологическа подкрепа и са обучавани как да подобрят възпитанието на детето си.

Участниците в проекта са били анкетирани дали са доволни от дейностите. Една трета от тях са посочили препоръки. Сред тях е желанието да има повече съвместна работа с деца и родители, както и наличие на повече проектни дейности, в които да се включват родителите.