/ iStock/Getty Images
На днешното си редовно заседание местният парламент прие бюджета на Община Добрич за 2022 година с 24 гласа „за“ и 12 „въздържал се“.

Финансовата рамка е 103 290 217 лева - с близо 18,5 милиона повече от миналата година. По време на заседанието кметът Йордан Йорданов заяви, че очаква актуализация през юли.

Добрич ще разполага с близо 21 000 000 лв. по новата си инвестиционна програма

Приоритет на Общината през тази година е изграждането на нова инфраструктура, като необходимият за целта ресурс е много по-голям от заложените 13,7 милиона лева, каза още градоначалникът.

Предвидени са средства за монтиране на високи огради на още четири детски градини в града. Според кмета съоръженията са се доказали като успешен модел за противодействие на вандалските прояви. "Ще бъде закупена и техника за общинското предприятие „Комуналстрой“, с която ще може да поддържа градската среда", допълни Йорданов.

Приходите от централния бюджет възлизат на близо 60,5 милиона лева, а очакваните постъпления от местни дейности – на почти 42,8 милиона лева. Най-много средства – малко над 42 милиона лева, са предвидени за функция „Образование“.

За здравеопазване и социални услуги са заложени съответно малко над 6,4 и около 8,3 милиона лева. За жилищно строителство, битово-комунално стопанство и опазване на околната среда са заложени над 28 милиона.

В сумата влизат малко над 13,7 милиона за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа. Включен е и един милион за осветление на улици и площади, което е два пъти повече спрямо 2021 година заради ръста в цените на електроенергията, обясни заместник-кметът Елка Димова по време на публичното обсъждане в края на март.
БТА