"Дебют" за магарешкото мляко на пазара при цена 60 лева за литър
На фермерския пазар в Добрич "дебютира" магарешко мляко, смятано за имуномодулатор и елексир за дълъг живот, при цена 60 лева за литър.

Изследване: Само 6000 крачки на ден са достатъчни за добра физическа форма

"Суровината, която в някои региони на страната се продава и по 100 лева, е скъпа, защото се добива трудно", заяви стопанката на магарешката ферма "Mageri  Milk" от софийското село Желява Гергана Стоева.

По думите ѝ една магарица, която може да се дои два месеца след като е родила, дава по 0.5 до 1.5 литра на ден. Но този млеконадой секва след четири-пет месеца.
Магарешкото мляко има уникален състав с над 300 полезни за човешкото тяло компоненти - витамини, минерали, протеини.

Богатото съдържание на имуноглобулини помага в борбата с вируси и бактерии, облекчава кашлица, астма, заболявания на стомашно-чревния тракт, алергии", посочва Гергана Стоева.

Стопанката уточнява, че разказаното от нея има само информативен характер и родителите, които искат да помогнат на болните си деца с необичайния продукт, следва да се допитат до педиатър.

Магарешката ферма има съвместен продукт със столичния Институт по криобиология - сухо мляко, което е с по-голяма трайност. Пакетче от 100 грама, от което се приготвя литър мляко, върви по 75 лева.

Вода с лимон понижава кръвната захар и удължава живота

В партньорство с фабрика "Алпи" разработихме и първите в света бонбони с магарешко мляко, казва  стопанката на фермата. Във фермата се отглеждат 48 магарета, събрани от България и Румъния, но засега само 8 дават мляко. Бебетата Лари и Кристина, родени през март, са най-новото попълнение.

"От няколко дни стадото е на сочна паша, животните обичат трева, бодили, лакомо посягат и на дръвчета", казва Гергана Стоева. Тя добавя, че стопанството работи върху селекцията на животните с италианската порода "Мартина Франк", която е по-едра.

Въпреки фолклорния образ на магаретата, че са инатливи, стопанката хвали обитателите на "Mageri Milk" като много социални и добри животни. На фермерското изложение в Добрич за здравословна и чиста храна се предлагат и първите пролетни зеленчуци, разсад за домати и подправки, мед и пчелни продукти и други.
БТА