Склонни сме да мислим, че здравето и добрите гени са ключа към по-дълъг живот. Различни проучвания показват, че има още малки неща и навици, които ако включим в ежедневието си ще си помогнем да живеем по-дълго.

Приоритизиране на собственото щастие

Да се чувстваш щастлив наистина е много важно за всеки, но изследванията показват, че това реално влияе и върху дълголетието ни. И така, удовлетворението от живота, отсъствието на негативни емоции, оптимизмът и положителни емоции са това, към което наистина трябва всеки човек да се стреми.

Смейте се по-често

Щастието и веселието наистина носят качество към живота ни, но може да добавят и количество. Голямо проучване показва, че чувството за хумор ни предпазва от развитие на сърдечно-съдови заболявания и различни инфекции. Всъщност по този начин се защитава здравето на мозъка. Какъв приятен начин да се опиташ да живееш по-дълго!

Бъдете по-организирани

Проучване показа, че съвестните и организирани хора са склонни да водят по-дълъг живот. Тази черта говори и за нашето когнитивно функциониране. Затова е хубаво човек да бъде по-самодисциплиниран, организиран, ефективен и целенасочен, ако иска да си осигури дълголетие.

Всекидневни разходки

Друго проучване показва, че 30 минути неактивност са свързани с 32% по-висок риск от развитие на сериозно заболяване. И буквално всяка стъпка има значение, когато става въпрос за намаляване на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Така че, ако вървите от 2100 до 4500 стъпки дневно, можете да намалите риска от инфаркти, сърдечна недостатъчност или инсулт.

Вършейки домакинска работа

Редовните упражнения са ключът към по-дългия живот. Ако обаче нямате време или желание да отидете на фитнес, пак можете да се поддържате здрави като вършите домашните си задължения. Ако 30 минути на ден почиствате прозорците си, ще изгорите 190 калории, а гладенето за същото време ще тонизира мускулите на горната част на тялото ви.

Грижи за устната хигиена

Редовната грижа за вашата устна хигиена помага за поддържането на естествени, здрави и функционални зъби. Но в допълнение към това удължава и живота ви показват проучванията. Необходимо е да си миете зъбите сутрин и вечер, да ги почиствате с конец всеки ден и да посещавате зъболекар за профилактични прегледи