Представят в Добрич книга за турско-арменския конфликт
Представят в Добрич книга за турско-арменския конфликт / ruse4ruse.com

Книгата "Два близки народа, два далечни съседа - Армения и Турция" от Хрант Динк ще бъде представена в 17.30 ч. в Регионална библиотека "Дора Габе" в Добрич, съобщават от културния институт. Тя е издание на Общоарменски благотворителен съюз "Парекордзаган" - Пловдив, преводът е на Хачик Хачикян. Проявата е в рамките на Националната библиотечна седмица - 14-18 май 2012.

За книгата в Добрич ще говори Рупен Чавушян - Председател на пловдивския общоарменски съюз, член на Европейския борд на „Парекордзаган" със седалище Париж, Франция.

Хрант Динк (1954-2007) е редактор в двуезичния турско-арменски седмичник „Агос" и е най-известният арменски глас на Турция в чужбина. Заради статиите си за геноцид на Османската империя срещу арменците през 1915 г. си навлича гнева на националистите. На 19 януари 2007 г. Динк е застрелян посред бял ден пред офиса си в Истанбул от 17-годишния краен турски националист Огюн Самаст. На погребението на журналиста стотици хиляди души протестират.
Книгата на Динк е доказателство за това как един журналист показва двете гледни точки - и на турците, и на арменците, застъпвайки се за диалог между турци и арменци, призовавайки да се отворят пътищата на помирение между двата народа и да се създадат добросъседски отношения между двете държави. Същевременно той предупреждаваше чуждите страни да не подклаждат дебата за геноцида по опортюнистични съображения.

„Тази книга е призив. Към сърцето, любовта, съвестта, човечността. За света това е спомен от един човек на действието, който остави своя отпечатък в душите ни, в мислите ни и успя да ни укроти с едно единствено докосване. Като буйна и преливаща вода, която не се побира в коритото си, докато не намери пукнатината. Това е Хрант! Може ли пукнатина да устои на такава неудържима вода? И тази книга ще проникне в пукнатините на сърцата ни, ще ги изпълни и препълни", отбелязва Етиен Махчупян.