Министърът на околната среда и водите Асен Личев приветства благополучния край на спасителната операция по изтеглянето на авариралия кораб „Vera Su“, след като от него бяха източени и последните количества от наводнения товар.

След 36 дни: Край на сагата със заседналия кораб „Vera Su“ (ВИДЕО)

С приключване на действията по разтоварване и обезопасяване на кораба е елиминиран рискът от замърсяване на морските води в района на Защитена местност „Яйлата“, а с това и рискът за здравето и поминъка на хората от региона, съобщиха от Министерство на околната среда и водите.

Министър Асен Личев се обръща с признателност към всички участници в спасителния екип. Те осъществиха един сложен план в 9 стъпки, изпълнен с хирургична точност, и направиха така, щото обвиненията към държавата и морската общественост да отпаднат.

Такава операция в тъмната част от деня може да се изпълни от малцина в света. Министър Личев възложи изготвяне на списък на участниците в спасителната операция, за да бъдат предложени за държавна почит.

Част от товара на „Vera Su“ е на съхранение във Фериботния комплекс край Варна

Той изказва признателност към наблюдаващите екипи на МОСВ, които в продължение на месец работиха в непрекъснат режим при нелеки условия за проследяване на състоянието на водите в Черно море.

Припомняме, че корабът „Vera Su“, плаващ под панамски флаг, заседна край бреговете на местността "Яйлата" до каварненското село Камен бряг на 20 септември. С 9-членен екипаж на борда - шестима души от Турция, включително капитанът, и трима от Азербайджан. 

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев се създаде координационна група. За ръководители на координационната група бяха определени министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев, а нейни членове: заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на външните работи Василий Такев, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на вътрешните работи Таня Петрова.

А за функции на групата бяха определени да организира, координира и контролира дейностите на компетентните органи по отношение на кораба „Vera Su“, както и да събира информация за развитието на ситуацията. 

Междувременно бе въведено, а по-късно и удължено бедствено положение в района на Камен бряг. От община Каварна уточниха, че то ще продължи 30 дни. Всякакви операции около кораба бяха спрени от лошото време.

Заради всичко това корабът бе укрепен с котви и вериги. Направени бяха водолазни огледи с видеозаснемане. Източено бе и последното гориво, освен необходимият минимум. След това започна и постепенното разтоварване на кораба, което бе забавено заради лошото време. 

Бяха арестувани капитанът и помощник-капитанът на кораба.