Камелия Кондова
Камелия Кондова / фейсбук
Поетесата Камелия Кондова е предложена за удостояване с Национална литературна награда „Дора Габе“ – 2018. Това е решението на Консултативната комисия за номиниране на носителя, назначена със заповед на кмета на Добрич. За носител на Отличието за принос в изследването и популяризирането на творчеството на Дора Габе е предложен Драгни Драгнев. Тази година сред номинираните за наградата бе и Магдалена Борисова, а за отличието – и Рада Въртунинска.

Решението на Комисията ще се постави на гласуване в Общински съвет - Добрич на предстоящото заседание на 18 септември т.г.

Национална литературна награда „Дора Габе" е учредена от Общински съвет град Добрич през 2002 година по повод 115-годишнината от рождението на Дора Габе.
Връчва се на пет години на тържествена церемония по време на Националните литературни празници „Дора Габе" на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература.
Може да бъде съпътствана от отличия за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе; или за принос в превода на художествени произведения.
Наградата „Дора Габе" се състои от почетен знак, грамота и парична сума от 2 000 лева, а отличията от почетен знак, грамота и парична сума от 1 500 лева, осигурени от бюджета на Община Добрич.

Камелия Кондова е родена през 1969 в Добрич. Завършила е Езикова гимназия в родния си град и висше образование - във ВТУ "Св.Св. Кирил и Методий" - Българска филология. Отличавана е с националните награди "Петя Дубарова" и "Веселин Ханчев". Член е на Съюза на българските писатели от 1997 г. Издала е стихосбирките Повод за живот /1988/, Не и милост /1990/, Как се обича художник /1994/, Тепърва ще се уча на живот /1998/, Небе под ада /2003/, Малки смърти /2007/, "Бай Георги има тъжни рамене". Живее в столицата.