пожарна кола
пожарна кола / ThinkStock/Getty Images
Сравнително спокойно лято отчитат огнеборците. 30% по-малко пожари без материални щети са регистрирани през юли и август, в сравнение с летните месеци на миналата година. Пожарите с материални щети са били с 10% по-малко от 2016 год., съобщи комисар Дарин Димитров – шеф на РД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

От началото на 2017 година до момента обаче картината не се различава от миналогодишната. Регистрирани са 992 произшествия, при 993 през 2016-а.  
За разлика от м.г., тази година през лятото не е имало повече от две едновременни произшествия, което е давало възможност на пожарните служби да разпределят добре хората и техниката. „През 2-16 година в летния период не беше така – случваха се между 4 и 6 едновременни инциденти, които много затрудниха действията ни”, посочи Дарин Димитров.

Лъжливите повиквания са 25 и са намалели с 40%, което комисар Димитров обяснява с по-голямата отговорност на гражданите. „Лъжливите повиквания са два вида – добронамерени и злонамерени. За радост по-голямата част от 25-те повиквания са добронамерени. При тях граждани съвсем отговорно съобщават за пожари, които виждат, обикновено в полски територии. Често се оказва обаче, че това е раздухан от вятъра прах вследствие движението на земеделски машини в нивите”, обясни комисар Димитров.

Най-много са били пожарите в жилища и спомагателни постройки към тях, като това е тенденция през последните 10 години. Този вид пожари са между 50 и 70% от всички. Тази година загиналите при пожари до момента са четирима.

82-годишна жена загина в пожар

Комисар Димитров съобщи още, че доброволни противопожарни формирования има изградени в общините Балчик, Тервел, Крушари и Ген. Тошево. Предстои с решения на общинските съвети такива групи да бъдат формирани и в Шабла и Каварна.

Доброволно противопожарно формирование трябва да имат всички български общини с население под 20 хил. жители. Доброволците преминават обучение, дават им се защитни облекла и при инциденти се изискват от кмета на съответната община в помощ на службите.

Днес започва традиционната Седмица на пожарната безопасност, а на 14 септември българските пожарникари и спасители честват своя професионален празник. През седмицата РД „ПБЗН” организира „Дни на отворените врати.