Повече пари за пчеларство искат производителите на мед
Повече пари за пчеларство искат производителите на мед / Дарик Добрич

Нужна е генерална промяна в начина  на финансиране по Националната програма по пчеларство, заяви Областният координатор на националната браншова организация към Българския пчеларски съюз Стойчо Стойчев. Според него средствата по програмата за 2012 г. не са били малко – 7 млн. и 400 хил.лв., но основният проблем е, че парите за препарати не са достатъчно – само 713 хил.лв. „Поне милион и половина са нужни за препарати, трябва да се удвои и бюджетът  за закупуване на пчелни майки. Важно е средствата да достигат до повече пчелари” – подчерта Стойчев. Той информира, че  тази година бенефициентите с одобрени заявки за подпомагане са едва 680 в цялата страна, което е крайно недостатъчно.

Повече пари за пчеларство искат производителите на мед
netinfo

 

За 2012 г.регистрираните земеделски производители в Добричка област, занимаващи се с пчеларство са 585, а броят на пчелните семейства е 42 хиляди. Според статистиката на Агенцията по безопасност на храните пчеларите в областта са над 2 000, което води и до нарастване броя на пчелните семейства до над 70 000.

Повече пари за пчеларство искат производителите на мед
netinfo

 

Изкупните цени на меда остават ниски – от няколко години те варират между 3.80 и 4.20 лв. за килограм на едро. Не очакваме, че и тази година ще бъдат по-високи” – коментира още Стойчо Стойчев. Той обясни, че за разлика от миналата година тази е много благосклонна към пчеларите. Смъртността на пчелните семейства до момента е в границите на 5%, за разлика от миналогодишния период, когато този ръст достигна до 30%.

Иван Пеев от Добрич получи наградата на „Добрички панаир” – „Пчелар на годината за 2012г.” на открилото се днес 10-то юбилейно издание на „Пчеломания”. Пеев отглежда 150 кошера в района на Шабла. По професия е шлосер – матричар. Тази година той е произвел около 8 тона мед.

Повече пари за пчеларство искат производителите на мед
netinfo

С отличия за „Проспериращ млад пчелар” бяха наградени Калоян Пламенов Начев от с. Лозница, община Ген.Тошево и Росица Стефанова Милева – Рангелова от Добрич.