Почват проверки за нелегални работници и фалшиви болнични
Почват проверки за нелегални работници и фалшиви болнични / netinfo

Главна инспекция по труда ще започне съвместни проверки с Агенцията по заетостта и МВР за полагане на нелегален труд в България. Ще бъдат проверявани работодатели, които наемат нелегално работници от трети страни, извън ЕС, съобщи в Добрич Гълъб Донев – изпълнителен директор на Главна инспекция по труда. От инспекцията ще стартират проверки и с НОИ за издадените болнични  листове, които в последно време лавинообразно нараствали.

 

През първите два месеца на годината от инспекцията са проверили 7 900 предприятия в цялата страна. Констатираните нарушения са 40 000. 65% от тях засягат организацията на безопасни и здравословни условия на труд, а 35% са в областта на трудовите правоотношения.

 

Наложените глоби вече се събират с помощта на частни съдебни изпълнители, което води до много по-добра събираемост, отчете още Гълъб Донев.

 

За летния туристически сезон по морето ще бъдат изпращани мобилни екипи от вътрешността на страната. Само в област Добрич ще бъдат командировани 60 екипа от инспектори, които ще проверяват за нередности при наемането на работна ръка в хотелите и ресторантите.