Почитат с поклонение и литературно четене поета Йордан Кръчмаров
Почитат с поклонение и литературно четене поета Йордан Кръчмаров / Дарик Добрич

30 години от кончината на поета Йордан Кръчмаров ще бъдат отбелязани днес. Приятели на твореца ще се поклонят на гроба му в родното му село Гурково. От 17.00 ч. в Художествената галерия в Балчик ще започне възпоменателна вечер с участието на Камелия Кондова, Елка Няголова, творци от Сдружението на писателите - Добрич, от Каварна и Шабла. Ще бъде показан документалният филм „Йордан Кръчмаров - един забравен поет". Ще бъде представен алманах „Брегове", който издава Литературният клуб с произведения на своите членове и балчишки творци.

На годишнината е посветен Майски литературен маратон в Белия град, който започна на 5 май и е организиран от Литературен клуб "Йордан Кръчамров". На 20 май в Народно читалище „Паисий Хилендарски" ще бъде подредена изложба с книги на местни автори, а роденият в Балчик Георги Колев ще представи в 16.00 ч. своята дебютна книга с поезия и проза - „Приют за осиротели понятия".

На 21 май към събитията се присъединява и Владо Любенов - с премиера на новия си роман „Адвокатът на лудите".

Финалът на маратона е на 27 май в 17.00 ч. в Художествената галерия. Поетесата Маргарита Петкова и Добромир Банев ще изнесат спектакъл „Поетичен диалог между Него и Нея, Тя и Той". Ще бъде представена новата книга с поезия на Валентин Шалтев - „Живот на карта", на която редактор е Маргарита Петкова.

Почитат с поклонение и литературно четене поета Йордан Кръчмаров
netinfo
Йордан Кръчмаров е роден на 24 юли 1948 в добруджанското село Гурково. Учи и в Добрич и Балчик. Прави първи поетични опити в ученическа възраст. След 1968 г. е матрос във Варна, където и се реализира първата му публикация. Сътрудничи на различни военни издания с поезия, проза, публицистика. На 28 юли 1968 умира баща му. Поканен е да остане на работа като военен журналист, но се завръща при осиротялото си семейство.
Работи като миньор, спасител на плажа, рибар, бригадир на растениевъдна бригада в родното си село. Много пътува по добруджанското крайбрежие по любимите си места за размисъл и творчество: нос Калиакра, Яйлата, Камен бряг, Дуранкулашките езера и др. Пише стихотворения и поеми, разкази и новели, незавършени повести и романи, публицистика и пътеписи, фейлетони и епиграми, поставя спектакъла "Зора след зора" /1979/, работи върху сценарии за кино и телевизионни постановки. Рисува графики и цветни пейзажи. От 1979 до края на живота си участва в работата на литературния клуб при Младежкия дом в Балчик. Приятелство и кореспонденция поддържа с Петър Алипиев, Борис Христов, Любен Недков, Георги Константинов, Александър Геров, Георги Марковски, Юрий Камински от Украйна и др.
От 1986 до края на живота си работи като завеждащ културната дейност и радиовъзела при Битова техника - Добрич. Става член на Клуба на младите творци на Дружеството на писателите в Добрич, много пътува на срещи с читателите, участва в конкурси, рецитали, литературни четения. Непрекъснато публикува в местния и централния печат. Работи с издателство "Български писател" върху дебютната си книга, която остава нереализирана. Умира неочаквано на 16 май 1986 в Добрич. Погребан е в родното му село Гурково.