Пазарът на ваканционни имоти по Черноморието-силно рисков
Пазарът на ваканционни имоти по Черноморието-силно рисков / netinfo
Пазарът на ваканционни имоти, особено по Черноморското крайбрежие е силно рисков, защото е възможно да няма възвращаемост на инвестициите или това да не стане в очакваните срокове. По данни на агенциите за недвижими имоти през 2007 година в експлоатация са били въведени над 976 000 кв. м. ваканционни имоти. Към момента в строеж са 3 млн. кв. метра, като 2 млн.от тях са по Черноморието.

Активизирал се е вторичният пазар на ваканционни имоти и причините са няколко. Купените преди няколко години имоти с цел инвестиция сега излизат на пазара. Освен това има имоти, придобити с цел отдаване под наем, които не успяват да достигнат очакваната висока доходност и сега се препродават.

Анализите сочат, че има промяна на играчите на пазара. Британците купуват по-малко, а нараства интересът от страна на руснаците. Те обаче не искат да купуват на зелено, а търсят готови имоти.

Българските купувачи на ваканционни имоти са около 20-25 % . Завишило се е търсенето на малки апартаменти от страна на работещите по курортите българи. По северното Черноморие нараства и броят на румънските купувачи. Цените се движат от 500-600 евро на квадратен метър в крайните зони до 1500 -2 000 евро за най- търсените парцели.