Отложиха дело срещу престъпна група, обирала британци
Отложиха дело срещу престъпна група, обирала британци / Окръжен съд Добрич

Добричкият окръжен съд даде срок до 28 февруари да бъде сключено споразумение за решаване в досъдебното производство на наказателното дело срещу петима мъже, обвиняеми за грабеж на британско семейство, 9 кражби от жилища, противозаконно отнемане на моторно-превозно средство и държане на оръжие.

Искането е направено от петимата подсъдими - 28-годишният Георги Г., 31-годишният Стоян П., 31-годишният Красимир В. - от Добрич, Мариян Г. на 48 години от село Дончево и Росен К. на 33 години от село Карапелит. Те декларират и желание да заплатят нанесените на пострадалите щети. При даване на ход на процеса на 31 май 2012 г. единствено Мариян Г. се призна за виновен по повдигнатите му обвинения, припомнят от съда.

Георги Г. е обвинен в 12 престъпления. Заедно с Красимир и Росен, на 29 ноември 2008 г. в село Богдан, те обрали британско семейство, като употребили сила и заплашване. Отнели са 3 865 лв., телевизор, DVD, сателитен приемник със смарт карта, лаптоп, мобилен телефон, дигитален фотоапарат, златни накити, ел.инструменти и въздушна пушка с оптика. Отнетото имущество е на обща стойност 11 153 лева. Откраднали са и лек автомобил марка „Фолкваген Поло". Девет домови кражби е извършил мъжът в периода август 2008 г. - февруари 2009 г. на територията на област Добрич, като отнетото е на обща стойност 40 402 лева. Добричлията е обвинен и в държане на ловна гладкоцевна пушка „ИЖ - 27 М", 12 калибър, без да има за това надлежно разрешение.

Мариян Г. е обвинен в три кражби на стойност 4 930 лева. Те са извършени от 22 октомври 2008 г. до 11 февруари 2009 г. на територията на област Добрич при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, след предварително сговаряне. Обирите са реализирани в с. Дончево, както и в добричка детска градина, откъдето е взето дизелово гориво.
Росен К. е обвиняем за грабежа на британското семейство в с. Богдан, извършен на 29.11.2008 г.. Повдигнати са му и обвинения за пет кражби, които представляват опасен рецидив, отнетото при тях имущество е на обща стойност 12 802 лева. На 11 срещу 12 декември 2008 г. в с. Долина, са откраднали вещи, включително ловна пушка „ИЖ" и 27 патрона. Росен е участвал и в обир на магазин в село Стефан Караджа.

Потърпевши от групата са британски граждани, собственици на къщи в Росеново, Дончево, Котленци, Миладиновци и Одринци. По делото не са приети за съвместно разглеждане предявените четири граждански иска от четирима британски граждани и добричлия. Мотивът на съда бе, че това би затруднило наказателния процес, а пострадалите могат да търсят правата си пред гражданския съд. Съдът конституира като частни обвинители двамата пострадали при грабежа в Богдан.