Мерки за недопускане на инфлуенца по домашните птици въвеждат в област Кърджали.
Мерки за недопускане на инфлуенца по домашните птици въвеждат в област Кърджали. / netinfo
Фермата е най-големият производител на яйца в страната

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев от 13 юни е обявено първично огнище на инфлуенца (тип А) в животновъден обект за отглеждане на кокошки носачки в добричкото село Дончево, съобщиха от агенцията. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин.

Става въпрос за „Яйца и птици - Зора” АД в село Дончево. Определена е 3-километрова предпазна зона, която включва селата Богдан, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.

Птицефермите в 10-километровата зона също остават под наблюдение. Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на обектите в областта, при съмнения за инфлуенца ще бъдат вземани проби за изследване.

Професор: Хората не са застрашени от птичия грип

По информация на Дарик все още не е ясно за какъв брой заразени птици става въпрос. Собственикът на фермата ще бъде обезщетен. Заболяването е хванато рано и няма да се допусне заразена продукция на пазара, допълниха от БАБХ.

„Яйца и птици - Зора” в село Дончево е най-големият производител на яйца в страната, а също и голям износител. Годишно произвежда около 140 милиона яйца. Фермата дава работа на около 400 души. 

Същият тип инфлуенца бе открит на 23 май т.г. във ферма за патици в село Стефаново, там бяха унищожени 57 000 птици. Огнището там възникна повторно след епидемия и през октомври 2017 г.