Отбелязваме 73 години от гибелта на капитан Димитър Списаревски
Отбелязваме 73 години от гибелта на капитан Димитър Списаревски / Дарик Добрич - архив

Днес се навършват 72 години от гибелта на "живата торпила" кап. Димитър Списаревски. От общината призовават добричлии да поднесат цветя на паметната плоча на героя.

Кап. Димитър Списаревки е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич, недалеч от мястото, на което днес е поставена паметната му плоча - на сградата на Общинска банка. Завършва Военното на Н. В. училище и специализира в престижната изтребителна школа Вернойхен, Германия, след което служи в различни краища на България. През 1943 г. участва във въздушните боеве край Ламанша, а след завръщането си в България се включва в състава на 3/6-ти изтребителен орляк с командир кап. Чудомир Топлодолски. Животът на Списаревски е като живота на многото други българи до оня далечен декемврийски ден на 1943 г., когато насочва своя самолет в небето над София към летящата противникова крепост.

На този ден в българското въздушно пространство нахлуват отново противникови самолети. Групировка от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър", охранявани от 50 изтребители „Локхийд Пе-38", за пореден се насочва към София. Срещат я летците на кап. Топлодолски, сред които е и Димитър Списаревски. Те влизат в боя само с 36 самолета.

Спаич, както го наричат другарите му, излита по-късно от другите с резервна машина. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води. Измъквайки се от два американски изтребителя, той се насочва към група от 16 "Либърейтъра", която се е откъснала от боя и лети към София. Списаревски взема на прицел една от машините и успява да я спре, но в ожесточената битка изразходва всичките си боеприпаси, а междувременно самолетът му е сериозно засегнат. Тогава той връхлита върху водещия формацията американски бомбардировач. Двата самолета падат в подножието на Лилов рид край с. Долни Пасарел.

Списаревски загива, без да изрече своите предсмъртни слова. Но всъщност, всичко, което е извършил в краткия си живот, като че ли изрича с думите: “Аз съм се венчал за България!” – обикновени думи, които разкриват един необикновен дух. Може би затова в онази далечна 1943 година подвигът на Списаревски отеква в сърцата на всички българи. На траурното шествие се стича цяла София. Признателните столичани обвиват летеца с ореола на светец и го наричат новият Св. Георги Победоносец. От всички краища на страната хората изпращат писма и телеграми, а в скръбта си майката на Списаревски казва: “Моят син стана син на цяла България”.