От Двореца в Балчик настояват за единна електронна каса на входа
От Двореца в Балчик настояват за единна електронна каса на входа / Дарик Добрич

Двете каси на входа на Двореца в Балчик категорично трябва да бъдат ликвидирани. Министерството на културата има пълна готовност за въвеждане на една електронна каса, другият собственик обаче в лицето на Софийски университет, който стопанисва ботаническата градина явно не е съгласен. Това заяви пред журналисти в Балчик заместник - министърът на културата доц.д-р Бони Петрунова. Тя бе категорична, че проблемът с двете каси е недомислено решение, което противоречи на много от съществуващите нормативни актове. „Лично за мен един от начините за решаване на проблема е да се очертаят ясно двете собствености – на Софийски университет и Двореца в Балчик. Става дума за паметник на културата и архитектурата и не можем да допускаме нашите човешки страсти, амбиции, пристрастия да вредят на паметника, не можем да си позволим това пред поколенията” – коментира зам.-министърът. Според нея опазването на цялото културно наследство не може да бъде само в приоритетите на Министерство на културата, а националното богатство трябва да се опазва от цялата нация.

Доц. Бони Петрунова посети Двореца в Балчик за старта на културно – туристическия сезон 2015 година. Новост за посетителите тази година са реставрираният параклис „Успение Богородично”, част от дворцовия групов  архитектурен комплекс, Арт-галерия „Тунела” във вила „Тихото гнездо” с експозицията „Стъклопластики и живопис” и Културно – информационен център. Общата стойност на вложените средства в трите проекта възлиза на 129 000 лв.

От Двореца в Балчик настояват за единна електронна каса на входа
netinfo

От Двореца очакват над 200 хиляди гости средногодишно да посетят и да се възползват от подобренията в новите зали. Културната програма на Центъра до края на годината включва организирането и представянето на 20 изложби, 10 театрални постановки, 5 международни фестивала и 50 специализирани събития.

От Двореца в Балчик настояват за единна електронна каса на входа
netinfo