Осъдиха петима, откраднали тръба от помпена станция край Шабла
Осъдиха петима, откраднали тръба от помпена станция край Шабла / Окръжен съд Добрич

Окръжен съд - Добрич потвърди изцяло осъдителна присъда на Районен съд - Каварна спрямо петима души, обвинени в кражба на 9-метрова метална тръба на стойност 120 лева. Съоръжението е собственост на „Напоителни системи" ЕАД - София.

Признати за виновни в престъплението са 31-годишният Пламен Иванов, 33-годишният Детелин Георгиев, 42-годишният Гавраил Димитров, 22-годишният Тодор Ташев и 52-годишният Георги Ташев.

Кражбата е ивършена на 16 февруари т.г. в предиобедните часове в района североизточно от Шабла. Там извършителите търсели старо желязо, защото се прехранвали с предаването му на вторични суровини. Тръбата се намирала близо до изоставен сондажен кладенец на помпена станция "Тюленово" 1. Те я извадили и вързали зад автомобила, надявайки се да я занесат така до пункта. По пътя ги забелязал обаче служител на реда.

Петимата са осъдени на 11 юли т.г. от Районен съд - Каварна с лишаване от свобода за срок от 1 година ефективно при строг режим, като някои от тях имат и отделни наказания, наложени от други съдилища. Обжалвали са пред Окръжния съд, считайки, че деянието им е малозначително и не е обществено опасно.

Окръжен съд - Добрич намира, че независимо от състоянието на помпената станция не се променя обстоятелството, че тръбата е част от техническо съоръжение и е открадната. Решението е окончателно.