Осъдиха Пасев и за лихварство
Осъдиха Пасев и за лихварство / Дарик Добрич

Наказание 2 години лишаване от свобода при строг затворнически режим получи 36-годишният Светослав Пасев от Добрич, след като Окръжният съд одобри сключеното от него и прокуратурата споразумение.

Пасев е признат за виновен в извършване на банкови сделки без разрешително. В периода от септември 2002 г. до края на месец ноември 2009 г., той предоставил срещу лихва 13 парични заеми на обща стойност 85 000 лева на 17 души. Неправомерният доход, който получил е значителен - 47 631 лева. Най-малкият заем, даден от Пасев, е в размер на 1 200 лева, а най-големият - 20 000 лева. Той ще трябва да заплати в полза на държавата незаконно придобитата сума.

Пасев има средно образование, не е семеен. Той вече е осъден и излежава наказание от 8 години и 3 месеца затвор, наложено му за организиране на престъпна група, държане на оръжие и разпространение на наркотици. През април 2011 г. Окръжен съд - Добрич групира две наложени му наказания от по 5 години и 6 месеца, като увеличи срока на общото наказание с 2 години и 9 месеца, припомнят от пресслужбата на институцията.