Осъдиха Пасев и още четирима от бандата му
Осъдиха Пасев и още четирима от бандата му / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд одобри пет споразумения за решаване на дела в досъдебното производство за участие във въоръжена 10-членна престъпна група. Всеки от петимата подсъдими се призна за виновен.

Наказание 5 години и 6 месеца лишаване от свобода ще изтърпи 35-годишният Светослав Пасев при строг затворнически режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. Той е признат за виновен в извършването на пет престъпления. През периода януари - 15 декември 2009 г. в Добрич е образувал и ръководил организирана престъпна група с 10 участници, която е била въоръжена и е разпространявала наркотици. На 1 срещу 2 септември 2009 г. като подбудител и в съучастие със Сейнур Ефраим, Георги Г. и Денис Георгиев, е запалил къща на стойност 4 344 лв., собственост на двама добричлии, като пожарът е представлявал опасност за живота на собствениците. В рамките на няколко месеца той е придобил, държал и предал на престъпната група автомат „Калашников 5/56", ловна пушка със заличени обозначителни белези „FABARM" и 7 ловни патрона, и пистолет със 7 бойни патрона, без да има надлежно разрешение. Пасев е от Добрич, има средно образование, не е женен, не е осъждан.

Другият осъден е 28-годишният Сейнур Ефраим, който ще изтърпи наказание от 4 години лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или затворническо общежитие от закрит тип. Той е признат за виновен за три престъпления - участие в групата на Пасев, съучастие в палежа на 1 срещу 2 септември 2009 г. и също за държане на огнестрелно оръжие - пистолет и боеприпаси, без разрешително. Ефраим има основно образование, не е женен, осъждан е.

28-годишният Десислав Камбуров ще изтърпи наказание 3 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим в затворническо общежитие от открит тип и ще заплати глоба от 5 000 лева. Той е признат за виновен за три престъпления. Участвал е в групата на Пасев, през пролетта на 2009 г. е придобил и държал самоделно взривно устройство, без разрешение, а на 8 март 2010 г. е придобил и държал 19 грама амфетамин и 2 грама хероин на обща стойност 769 лева. Съдът групира наложените му наказания по тази и по присъда от 2009 г.. Камбуров има основно образование, не е женен, не работи, осъждан е.

24-годишният Ивайло Костадинов ще изтърпи наказание от 3 години лишаване от свобода при първоначален общ режим в затворническо общежитие от открит тип. Той бе признат за виновен в участие в групата на Пасев. Съдът групира наложеното на Костадинов наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода по присъда от март 2010 г. и определя той да изтърпи по-тежкото от двете.
Костадинов има средно образование, не е женен, осъждан е.

18-годишният Денис Георгиев получи условно наказание от 1 година лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок. Той бе признат за виновен в палежа на 1 срещу 2 септември 2009 г. в Добрич, когато е бил непълнолетен, но е разбирал свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си. Има основно образование и е ученик, не е женен, не работи, не е осъждан.

Определенията на Добричкия окръжен съд не подлежат на обжалване и протест.