Осъдиха на пробация бизнес-дама, крила данъци
Осъдиха на пробация бизнес-дама, крила данъци / netinfo
Върховният касационен съд потвърди присъда на Добричкия окръжен съд и на Апелативен съд – Варна, с която признава Емилия Илиева за виновна по осем обвинения за избягване на данъчни задължения.

Като управител на еднолично дружество Илиева заявила невярна информация в подадените от фирмата справки – декларации по ЗДДС за 2002 година. По този начин бизнес-дамата избегнала плащането на данъчни задължения в големи размери на обща стойност 51971,80 лв. Задълженията са внесени в държавния бюджет по време на процеса срещу нарушителката в Добричкия окръжен съд. По тази причина предявеният от държавата чрез министъра на финансите граждански иск за сумата е отхвърлен.

ВКС потвърждава наложеното от добричките магистрати наказание пробация за срок от 6 месеца. Илиева трябва да плати глоба в размер на 1000 лева и разноските по делото - по 364 лева на Окръжната следствена служба и по 100 лв. на Добричкия окръжен съд.

Илиева е оправдана по обвинение за противозаконно присвояване на 2830,42 лева недекларирано данъчно задължение. Гражданският иск за сумата е отхвърлен.