Общинският съвет на Балчик се обяви против двете каси в Двореца
Общинският съвет на Балчик се обяви против двете каси в Двореца / Дарик Добрич

Общинският съвет на Балчик прие декларация, с която се обявява категорично против събирането на две входни такси на две отделни каси в архитектурно-парков комплекс "Двореца". Съветниците поставят срок проблемът да се реши до 1 февруари 2017 година. При невъзможност да се вземе адекватно решение за осигуряване на безконфликтни туристически посещения, община Балчик е готова да стопанисва и управлява целия комплекс, се казва в декларацията.

Двете каси на входа на Двореца са лош имидж за България

В нея съветниците изразяват "дълбоко безпокойство" от поведението на СУ"Св. Климент Охридски" и Министерството на културата, които стопанисват комплекс "Двореца и Ботаническа градина" и не могат да постигнат договореност на входа на комплекса, който е сред най-посещаваните обекти в страната, да функционира една обща каса.

В декларацията пише:

"Общински съвет - Балчик категорично се обявява против събиране на входни такси на две отделни каси, тъй като това води до крайно негативен отзвук и огорчение сред туристите. Функционирането на двете каси предизвиква ежедневни скандали, за които ни информират търговци, развиващи дейност в непосредствена близост, и хотелиери. Недопустимо е след като Държавата и Общината изразходват огромни средства за имиджова реклама на България и община Балчик като дестинация за културен туризъм,  двете държавни учреждения да продължават с действията си да уронват престижа на община Балчик като туристически културен център.

Призоваваме Министерство на културата и Софийския университет да решат спора кой да събира приходите и на входа да функционира една обща каса. При невъзможност да се вземе адекватно решение за осигуряване на безконфликтни туристически посещения, заявяваме готовност Община Балчик да стопанисва и управлява целия комплекс. Напомняме, че съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинският съвет определя изискванията за дейността на физическите и юридическите лица на територията на общината и ако в срок до 01.02.2017 г. не бъдат премахнати двете каси ще използваме всички позволени от закона средства за решаване на гореизложения проблем".