Община Крушари планира ремонт на водопровод и пътища
Община Крушари планира ремонт на водопровод и пътища / Дарик Добрич

Община Крушари очаква над 1 млн. лева за доизграждане на водопровода между селата Крушари - Бистрица - Александрия - Габер - Огняново - Капитан Димитрово, съобщи кметът Добри Стефанов. Искането за финансиране е внесено в Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на екологията и всеки момент се очаква договорът за проекта да бъде подписан, посочи Стефанов. Той припомни, че половината от трасето е ремонтирано преди няколко години и оттогава там няма нито една повреда. Намерението сега е да се подменят тръбите по оставащите около 10 километра, което ще реши водните проблеми на жителите от последните три села по трасето.
Дарик припомня, че по време на годишната среща на местните власти в „Албена”  екоминистърът Искра Михайлова обяви, че ПУДОС ще задели 50 милиона за 2014 година, които ще бъдат насочени за довършване на спрени през 2009 година малки водоснабдителни обекти.

Бюджетът на Крушари за 2014 година да бъде около 4 100 000 лева, съобщи още Добри Стефанов като отбеляза, че по европейски програми общината ще усвои двойно повече средства. Одобрен е проект на стойност 1 408 000 лева, който предвижда ремонт и внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на читалищата в селата Крушари, Телериг и Бакалово. По друг голям проект, на стойност 2 813 000 лева, ще бъде ремонтиран общинският път Крушари - Северци - Лозенец. Участъкът е с дължина около 10 километра.

Община Крушари е получила одобрение и на проект за над 5 млн. лева за рехабилитация на пътя Коритен - Абрит - до разклона за държавния път Дяково - Добрин - Росица. Участъкът също е дълъг около 10 километра.

През тази година се планира и ремонт за 130 000 лева на Дома за стари хора в Добрин, както и облагородяване на пространството между читалището и бившия младежки дом в Крушари по проект на стойност 169 000 лева. До два месеца трябва да завърши изграждане на защитено жилище, в което ще бъдат настанени 8 деца от Дома в Крушари.

В общината е подготвен и проект за изграждане на фотоволтаично улично осветление, който все още чака одобрение.