Община Добричка реализира два социални проекта
Община Добричка реализира два социални проекта / Валентина Добринчева

Кметът на община Добричка Петко Петков ще подпише днес договорите по два проекта, които администрацията ще реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Безвъзмездна финансова помощ ще бъде предоставена за "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - дейност Социален асистент и Домашен помощник", както и за "Социални услуги за социално включване".

По първия проект общината ще получи 199 309 лева. Ще бъдат обхванати 64 самотни възрастни и деца с увреждания, на които ще бъдат предоставени ежедневни грижи за повишаване качеството им на живот. По него ще бъде осигурена заетост на безработни, пенсионери и специалисти, желаещи допълнителна работа. Всеки домашен помощник ще обслужва между двама и трима потребители, а социалният асистент - по един-двама клиенти.

Вторият проект е на стойност 147 250 лева и цели разкриване на Център за обществена подкрепа за деца в неравностойно положение от 7 до 18 години. В него ще се предлагат социални услуги на семействата от уязвимите групи в община Добричка - психологическа помощ, подкрепа срещу отпадане от образование, организиране на свободното време. Ще бъде създаден и мобилен екип за консултации на деца с противообществени прояви и техните родители по населените места.

Община Добричка разработва и проектно предложение по Оперативна програма "Регионално развитие" - "Подкрепа за дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации". То цели укрепване на дерето на нейна територия и ще бъде внесено в МРРБ на 1 ноември т.г..