Обновиха експозицията за Дора Габе в село Дъбовик
Обновиха експозицията за Дора Габе в село Дъбовик / toshevo.org

В село Дъбовик официално бе открита реновираната изложба "Дора Габе - дъщерята на Златна Добруджа". В нея Исторически музей - Генерал Тошево представя ключови епизоди от живота и творческата работа на изтъкнатата българска поетеса, преводачка и общественичка, която е родена и израснала в Добруджа.

Историята на експозицията започва преди 21 години - през 1995 година, по идея на кмета на селото Стоянка Първева. Основен дарител на културните ценности е Виолета Пенева, която е родственица на голямата българска поетеса. Обновяването на експозицията е свързано с надграждане. Показани са най-важните събития от живота на Дора Габе - семейството, Добруджа, Дора и Боян Пенев, поетесата като общественичка, любовта и към децата и почитта на другите към нея. За реализацията са използвани всички движими културни ценности от основния фонд на музея - ордени и медали, фотоси, лични вещи, книги, както и снимков материал, предоставен от фонда на РИМ - Добрич и Регионална библиотека „Дора Габе".

За реновирането на експозицията основен принос имат д-р Кремена Митева - гл. уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков" - консултант; Марияна Пехливанова - аранжор на витрините; Невяна Христова и Донка Василева от Библиотеката - консултанти, Рекламна къща "ЕОС" - изработка на експозиционните табла и новите витрини.