Нещо за четене епизод 7: Реквием за живите от Рада Въртунинска
Нещо за четене епизод 7: Реквием за живите от Рада Въртунинска / Дарик Добрич
"Нещо за четене" 7 – "Реквием за живите" от Рада Въртунинска
52003
"Нещо за четене" 7 – "Реквием за живите" от Рада Въртунинска
  • "Нещо за четене" 7 – "Реквием за живите" от Рада Въртунинска

За трети път става дума за добрички автор в "Нещо за четене" в ефира на Дарик Добрич. Седмото издание на културната рубрика е посветено на Рада Въртунинска - краевед, публицист и романист. Критикът Драгомил Георгиев представи току-що излезлия от печат неин нов роман "Реквием за живите". Той е втора част на семейна сага, чиято първа книга се нарича "Сказание за дървото на живота" (2010).

"Този роман в две части е в културен диалог с нашата романна традиция - на Любен Каравелов, Емилиян Станев, Димитър Талев, Ивало Петров", посочи критикът. Чрез своите два рода на достойни българи Въртунинска представя Добруджа - от 70-те години на XIX век до нашето съвремие, като в "Реквием за живите" е показана историята на майка й и баща й. Има няколко образа, които са постижение. Сред тях са Събина - старата, достигнала 115 години, и нейният съпруг - Димитриос Гърков, идващ от Солун, напомнящ образите на Казандзакис, каза още критикът. Той смята, че същевременно книгите на авторката са новаторски с българщината - големата тема, която носим в душата си. "Сега имаме не само криза в икономиката, а и в българското семейство, а лекарството домът да стане отново крепост е духът", смята Георгиев.

"Писанията на Въртунинска носят дълбоко в себе си Добруджа и равнината, а тук на Балканите отношението към земята е свещено", сподели още той. Според него също така авторката е наложила образа на изследвача и е създала великолепни портрети - съпоставки между различни творци - напр. Анна Ахматова и Дора Габе, Гогол и Йордан Йовков. За Дарик писателката призна, че подготвя за печат нова студия, която изследва родените между 1920 и 1930 година известни добруджанци.

През 2012-а Рада Въртунинска навършва 80 години. "Една патриаршеска възраст, за която много хора мечтаят", подчерта Георгиев. Близо 20 години тя е била председател на Центъра за художествена самодейност в Добрич, работила е и в Окръжна библиотека, Държавен архив и Окръжен съвет за култура - като директор. Издала е краеведски изследвания - "Кратки исторически бележки за развитието на село Приморци", "Добрич и Добричлии", "Летописец на Добруджа" и др., другите й романи са "Зовът на сенките", "Когато горяха кладите" и "Сънища".

Премиерата на "Реквием за живите" е на 6 април от 18.00 ч. в Огледална зала "Нели Божкова".