Нещо за четене - епизод 47: Мирча Елиаде - Сватба в небето
Нещо за четене - епизод 47: Мирча Елиаде - Сватба в небето / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 47: Мирча Елиаде - "Сватба в небето"
66935
"Нещо за четене" - епизод 47: Мирча Елиаде - "Сватба в небето"
  • "Нещо за четене" - епизод 47: Мирча Елиаде - "Сватба в небето"

В поредното издание на рубриката по Дарик „Нещо за четене” Дияна Боева представя „Сватба в небето” от Мирча Елиаде.

Мирча Елиаде (1907-1986) е световноизвестен румънски учен, философ, културолог и писател, прочут най-вече с изследванията си върху историята на религиите и индийската култура. Елиаде, Емил Чоран и Йожен Йонеско са наричани „великата румънска тройка“.

Роден на 9 март 1907 г. в Букурещ, в семейство на военен, М. Елиаде получава образование в престижeн букурещки лицей. На 11-годишна възраст започва да пише първите си разкази, а на 14 публикува и първата си статия. През 1928 г. той завършва Философско-филологическия факултет на Букурещкия университет и заминава с кораб за Индия, където остава до 1932 г. Там изучава и практикува йога, изследва фолклора и индийските култове. Защитава докторска дисертация и преподава в Букурещкия университет. Изпратен е преди войната като културен аташе в Лондон и Лисабон.

През 1945 емигрира и се установява в Париж, започвайки преподавателска работа в Сорбоната. Периодът 1950 - 1957 г. за него е „скитнически“: чете лекции и изнася доклади в Рим, Страсбург, Мюнхен, Франкфурт. От 1957 до края на живота си завежда създадената специално за него катедра по история на религиите в Чикагския университет.

„Много румънска книга и градски роман” – така Дияна Боева определя „Сватба в небето”. Още за книгата и нейния автор – чуйте в звуковия файл: