Нещо за четене - епизод 42: Александър Урумов – „Тиква. Ботаника на чувствата
Нещо за четене - епизод 42: Александър Урумов – „Тиква. Ботаника на чувствата / Дарик Добрич
Нещо за четене - епизод 42: Александър Урумов – „Тиква. Ботаника на чувствата"
63540
Нещо за четене - епизод 42: Александър Урумов – „Тиква. Ботаника на чувствата"
  • Нещо за четене - епизод 42: Александър Урумов – „Тиква. Ботаника на чувствата"

Новата книга на Александър Урумов „Тиква. Ботаника на чувствата", (ИК Витлеем 2013) е във фокуса на вниманието на поредната рубрика "Нещо за четене" на Дарик Добрич. Представя я Дияна Боева.

Авторът е познат на добричлии от представлението "Лалугер" с Николай Урумов, продукция на Драматичен театър "Йордан Йовков" и Театър "Българска армия". То е базирано на разказ от сборника "Приказки в края на времето" (2009), отличен на конкурса "Южна пролет". Драматургичният текст "Лалугер" получи номинация "Нова българска драма" и номинация за "Аскеер" (2011). За седем месеца моноспектакълът е изигран над 40 пъти в страната и чужбина и получи две награди - "Най-добър актьор" и награда за - "Нова българска драма" 2011.

Новата книга на Александър Урумов „Тиква. Ботаника на чувствата" се състои от 100 къси разказа, които се простират в личното и общественото пространство, казва Дияна Боева. "Разказите представят една чисто българска действителност по съвременен и достъпен начин. Случките са запомнящи се, защото са истински, но в същото време това не са просто хумористични и злободневни истории - има един лек лиризъм в някои от тях, който ги поставя в друга призма. Превръща книгата в съвкупност от качествено писане, съчетано с фантазия, авторови идеи и огорчение, заради безцелно пропиления ни живот на нас българите - сред партизанщината на ниските страсти, дребните души и хората с остри лакти, които налагат примитивността като мярка на поведение".

За книгата на Урумов Боева прави паралели с Боян Биолчев и Алеко Константинов. "Книгата напомня нещо много очебийно: действителността у нас се нуждае от своите писатели. Но кой дръзва днес от писателите да пише фейлетони по действителни случки, както Алеко го е правил, да речем. Притеснително е, че последните 20 години нямаме дръзко и намахано перо, което да пробужда ума и душата, дори това да е с цената на нещо. Някои от писателите у нас си живуркат под властовия покров още от преди 89 година", казва тя.
Книгата е изпълнена с рисунки на Елена Стайкова, а художественото оформление е на Иво Попов.

Александър Урумов е роден през 1969 и завършва българска филология в СУ "Климент Охридски" през 1994 г. От 2006 г. е ръководител на звеното за „Връзки с обществеността" на БНБ.

Чуйте в аудиото един от разказите в книгата - "Бял трън", прочетен от Дияна Боева.