Наградиха съвременните будители на Добрич
Наградиха съвременните будители на Добрич / Дарик Добрич

По традиция в Деня на народните будители община Добрич връчи годишните награди "Добрич" за принос в областта на културата и науката. Съвременните будители получиха отличията си от кмета Йордан Йорданов на тържествена церемония в Огледална зала.

Наградиха съвременните будители на Добрич
netinfo

Индивидуалната награда заслужи историкът Радослав Симеонов за цялостния му принос в подготовката на събитията за отбелязване на 100 години от Добричката епопея, за изследването "Те загинаха за Добруджа", за работата му по албума "Добруджа във войните за национално обединение" и за актуализация на експозицията "Добричката епопея 1916 г." във Военно гробище - музей Добрич.

За мен е чест, че съм удостоен с тази награда, заяви историкът, но подчерта, че приема отличието като признание за работата на целия екип на Историческия музей в Добрич и като почит към паметта на загиналите в Добричката епопея през 1916 година. Дълги години битката край Добрич беше незаслужено пренебрегвана и забравена, каза Симеонов.

"Искам да призная, че когато завърших висшето си образование по история, аз не бях чувал за Добричка епопея. Благодаря на Мария Паскалева, бившия директор на историческия музей в Добрич, която ми отвори тая страница от нашата история. От нея разбрах за тази битка и посветих доста години от живота си да изследвам какво се е случило през онези славни дни край нашия град", разказа Радослав Симеонов. Той отдаде дължимото и на възстановчиците от Регионален клуб "46-и пехотен добрички полк" към  Национално дружество "Традиция", които тази година получават колективната награда "Добрич":

"Един по-мъдър човек от мен беше казал, че едни пишат историята, а други я правят. Аз мисля, че има и трета категория - такива, които я показват и това са моите приятели от добричкия клуб. Мисля, че заедно с тях направихме нещо, което нашият град заслужава и от което има нужда".

Регионален клуб "46-и пехотен Добрички полк" беше удостоен с колективната награда "Добрич" за организацията на Военно-историческия фестивал "Добричката епопея 1916" и за активното участие в различни събития с международен, национален и регионален характер. Отличието беше прието от председателя на клуба д-р Добрин Добрев.

Наградиха съвременните будители на Добрич
netinfo

"Нашето дело е да възкресим паметта на мъртвите, да я сведем до знанието на живите и благодарение на това да създадем новото поколение горди българи, защото народ, който не помни историята си няма бъдеще, а пред нашия народ трябва да има бъдеще. Тази награда е в резултат на делото на 24-мата съратници във военно-историческата реконструкция. Тя е резултат на положените усилия, време, средства и нерви с цел да възкресим непознати за нашите сънародници моменти", каза д-р Добрев и подчерта, че работата в полето на военната история ще продължи.

Наградиха съвременните будители на Добрич
netinfo


Кметът Йордан Йорданов заяви в словото си за 1 ноември:"На този ден ние не се прекланяме пред конкретен подвиг, не честваме дата от конкретно историческо събитие. На този ден няма нито тържествена заря-проверка, нито пищно народно веселие. На 1-ви ноември тържеството е различно. Защото празнуваме бавното събуждане на желанието за свобода.
За да бъде един народ свободен, той трябва да бъде просветен. Това провидели титаните от Възраждането и в мрака на невежеството садили дълго и неуморно знание и култура. Просветата събудила българския дух и от него се родил неутолим копнеж за независимост.
Когато през 1922-ра година властта решава да учреди Ден на будителите, тя желае чрез историческа мъдрост, книжовност и култура народът да излезе от мрака на отчаянието и да не изпадне в безвремие. Защото историческата памет дава сила, поражда порив към свобода. Когато през 1945-та властта решава да отмени празника на будителите и започва да забранява книги, тя желае народът да стои в безвремие. Защото липсата на памет отслабва духа, приспива волята за свобода".
Наградиха съвременните будители на Добрич
netinfo

Днес отново празнуваме Деня на будителите, но трябва да знаем, че битката с безвремието продължава, каза още кметът:

"Две нарочно забравени някога имена изплуваха от историята тази година. Младите поколения научиха, че Добрич има спасител, който се казва генерал Иван Колев. Откриха и че градът ни има благодетел, който се нарича Иван Хадживълков. Тоталитарната идеология не пощадила прочутия пълководец, защото победил не когото трябва. А делата на най-големия добруджански будител потънали в забрава, защото не произхождал от народа, а бил чорбаджия.
Сто години след Добричката епопея ние установихме, че има славни моменти в историята на града ни, за които не сме учили и които не познаваме. Но ние разбрахме за всичко това, защото вие, точно както възрожденските преписвачи, пътуващи монаси, спомоществователи и читатели, съхранявахте в годините парченцата памет. И защото след мрака на безвремието вие доразвихте и попълнихте празнините в родната ни история".

Йордан Йорданов се обърна към днешните будители с думите:
"Скъпи просветители, Вие сте тези, които ни измъкват от блатото на пороците, защото неспирно повтаряте кое е добро и кое – зло.
Скъпи книжовници, Вие сте тези, които лекуват блудството ни, защото неуморно напомняте какво е позор и какво – слава.
Скъпи хора на изкуството, Вие сте тези, които ни спасяват от сивото и грозното, защото в умърлушеното ни общество продължавате да дарявате красота!
Уважаеми учени, Вие сте тези, които пречат на застоя, защото знаете как се задават посоки.
Пресветли Божии служители, Вие сте тези, които ни водят към благочестие, защото ни вдъхвате вяра с любов.
Дами и господа, 1-ви ноември е много различен български празник. На този ден ние честваме бавното събуждане на стремежа към свобода. А голямото пробуждане става тогава, когато множество духовни хора непрекъснато сеят знание и култура.
Честит празник, будители!"

По случай 1 ноември с грамоти за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания бяха отличени: Божана Тонева - хормайстор на Хор „Добруджански звуци“ и хористката във формацията Маргарита Ангелова, почетният гражданин на град Добрич  Атанас Пеев, Димитричка Боева - ръководител на Танцова школа при читалище „Романо дром “, журналистът Димитър Дуков, главният уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ Кремена Митева и Регионална библиотека „Дора Габе“.

Наградиха съвременните будители на Добрич
netinfo