Награди на Община Добрич за култура и наука - Елена Карабельова
Награди на Община Добрич за култура и наука - Елена Карабельова / Дарик Добрич
"Трябва да има водачи, които малко да се надигнат над личните интереси и да помислят за останалите, за обществото, да работят дръзновено, иначе няма как да вървим напред", каза наградената с индивидуален приз Елена Карабельова
Добричлии препълниха Огледална зала, за да уважат празника на будителите 1 ноември и дейците на културата и науката, които получават тази година признание от Община Добрич за постижения в областта на културата и науката.
 
За млад творец Община Добрич отличи Александър Петров, който е част от Студиото за млади поп-рок певци „Сарандев“ и се обучава в Литературната къща, пише поезия, има издадена дебютна стихосбирка м.г. Той благодари на своите ръководители – Генка Петрова и Елена Карабельова, на Сдружението на писателите за номинацията, на издателката Елка Няголова.

„Причината да съм тук е, че съм поемал много подадени към мен ръце на приятели, които ще продължа да поемам“, каза Александър, който има множество награди от певчески конкурси в страната и чужбина.

Награди на Община Добрич за култура и наука - Александър Петров
Дарик Добрич

Индивидуалната награда за култура и наука „Добрич“ тази година получи вокалният педагог Елена Карабельова – ръководител на Студио „Сарандев“. Тя благодари на Младежкия център, които преди 5 години са й се доверили да развива студиото. „Това, което съм постигнала, е благодарение на това, че правя всичко много всеотдайно и отговорно, с много любов и вдъхновение, но най-вече заради децата – те толкова ме зареждат“, каза тя.

Наградената преподавателка пожела на всички дейци на науката и културата „да бъдат наистина светлината на този свят, защото трябва да има водачи, хора, които малко да се надигнат над личните интереси и да помислят за останалите, за обществото, да работят дръзновено, иначе няма как да вървим напред.“
 
Кметът Йордан Йорданов се обърна към присъстващите със слово, в което каза: „Всяко време е търсило и откривало своите будители, определяло ги е със своите потребности. Докосването до грамотността, осъзнаването на националната принадлежност, е родило потребността от отстояването й.

Кметът направи преход с нашето време, коментирайки, че сега, когато информацията ни залива, „времето ни налага да преосмислим идеята за будителството и да се докоснем до новите му измерения, преодолели ограниченията на нации и държави. Будителството не е история и минало, то е път, избиран от най-светлите умове сред нашите предци. Време е за промяна. Време е за истини.

Време е всеки да се изправи сам пред себе си и да поеме отговорност за действията си.“ Той подчерта, че трябва да потърсим сред онези, които адмирират свободата на духа, търсещи, смели, непокорни, отговорни, които нямат претенциите да са лидери, но поразяват със светлината, която носят, с достойнството и мъдростта си.

Грамоти за принос в науката и в духовното развитие на град Добрич получиха:
Гл. ас. д-р инж. Красимира Загорова - преподавател в Добруджански технологичен колеж и в Технически университет град Варна; проф. д.н Димитър Дойнов Генчев -  Добруджански земеделски институт – Генерал Тошево; доц. д-р Цветолин Недков – главен уредник в Регионален исторически музей – Добрич, автор на приносни изследвания за историята на Добруджа; проф. д.м.н д-р Енчо Калчев – един от най-авторитетните хирурзи в страната с принос за развитието на здравеопазването в Община Добрич и учен с изключителни постижения; Атанас Генчев – музикант и основател на ПФА „Добруджа“, диригент на Смесен хор „Лира“ при Дом за стари хора – Добрич; Атанас Стоянов – управител на Издателство „Матадор 74”.

Венцислав Рачев - преподавател по български език и литература в СУ „Св. Климент Охридски”, поет; Колеж – Добрич към Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ - утвърден център за подготовка на висококвалифицирани специалисти за Североизточна България в различни области на висшето образование; Екип от специалисти на Регионален исторически музей – Добрич - за  изключителен принос в националните чествания, посветени на войните от началото на ХХ век; Клуб за творческо писане „Литературна къща“ – Добрич с ръководител Генка Петрова - за високи постижения и награди от национални литературни конкурси, за активно участие в културния живот на Добрич.

Екип на сп. „Антимовски хан“ – за осъществени  културни събития, които определят визията на Добрич като културен център; Смесен хор „Лира“ при Дом за стари хора – Добрич с диригент Атанас Генчев - музикална формация, която скоро ще чества своята 10-та годишнина, с много участия и награди от регионални и национални фестивали и конкурси; Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ с Марияна Георгиева – секретар – за изключително ползотворна дейност в областта на културата и образованието и в осмисляне на свободното време на деца и младежи от Добрич и региона, за успешна работа за интеграция на ромските деца и младежи; Представителен фолклорен ансамбъл „Добротица“ при Общински младежки център – Добрич с гл. худ. ръководител и хореограф А. Александров – за високи награди и признания от фестивали и конкурси.

Награди на Община Добрич за култура и наука
Дарик Добрич

Награди на Община Добрич за култура и наука - Атанас Генчев
Дарик Добрич

Награди на Община Добрич за култура и наука - Енчо Калчев
Дарик Добрич

Награди на Община Добрич за култура и наука - ПФС Добротица
netinfo

Награди на Община Добрич за култура и наука
netinfo