Надежди, таланти, майстори събира изпълнители от 20 държави
Надежди, таланти, майстори събира изпълнители от 20 държави / Дарик Добрич

17-ото издание на младежкия музикален фестивал-конкурс "Надежди, таланти, майстори" се открива от 18.00 часа в зала "Добрич". Над 200 изпълнители ще се включат в конкурсната и фестивална програма, която продължава до 12 септември.

Музикалният форум събира представители на 20 държави -България, Азербайджан, Белгия, Германия, Грузия, Гърция, Естония, Испания,  Италия, Китай, Румъния, Руска Федерация (Русия, Башкортостан), САЩ, Сърбия, Турция, Хонконг, Южна Корея. За първи път участие са заявили и музиканти от Англия, Тайван и Япония.

На фестивалните сцени в Добрич и Албена ще се представят изпълнители на възраст от 6 до 40 години - солисти-певци и инструменталисти от всички родове и видове инструменти, клавирни дуа, камерни и инструментални ансамбли, хорове.

Международното жури с председател проф. Виктор Чучков включва известни музиканти от България, Германия, Русия, САЩ.

Тази вечер, веднага след тържественото откриване на форума, ще започне концерт на лауреатите от предишни издания на фестивала. На добричка сцена ще се представят Рустам Губкин-Матейски – цигулка, Емил Бояджиев – пиано, Петра Атанасова – флейта и Васил Иванов – акомпанимент,  Марина Симеонова – пиано, Мария Славова – орган.

"Надежди, таланти, майстори" се организира от община Добрич,  курорт"Албена", Туристическа агенция "Романтик Травел" от Санкт Петербург с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Фестивалът се провежда ежегодно. В досегашните му издания са участвали над 3700 млади музиканти от Европа, Азия, Северна и Южна Америка и Австралия.

Победителите в конкурсната част получават званието "лауреат" на I, II или III награда и диплом или поощрения от всяка специалност и възрастова група. Най-високата награда е "Гран при" на фестивала - конкурс.

Едно от най-очакваните събития по време на фестивала е концертът на  международното жури, който тази година ще се състои на 11 септември  от 18.00 часа в зала "Добрич". На следващия ден от 17.00 часа е награждаването и галаконцертът на лауреатите на 17-ото издание на "Надежди, таланти и майстори".