Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Общинските съветници на Добрич приеха план-сметката за разходите по чистотата на Добрич през 2018 година. За осигуряване на контейнери за смет, за сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битови отпадъци и за почистване на града ще бъдат изхарчени 7 518 220 лева. Това бе първата приета план-сметка за настоящия общински мандат. Предишните две бяха отхвърлени от местния парламент, като се работеше по стари разчети.

Съветникът Атанас Атанасов заяви, че Добрич е един от малкото областни градове, които все още нямат автоматизирана система за контрол – “джи пи ес” система за проследяване на автомобилите на почистващата фирма.

“Не е ли време да засилим този контрол”, попита той, като предложи да се възложи на специалисти изготвяне на бизнес план за евентуална инвестиция в автоматизирани “метли” за почистване на града. Той посочи, че общината ежедневно плаща по 1000 лева за почистване на 600-те кошчета за смет, а не може да контролира този процес.  

Кметът Йордан Йорданов заяви, че автоматизираното метене ще излезе с до 25% по-евтино и че очаква комисиите в Общинския съвет да обмислят идеята и да излязат с решение.