Съветниците не одобриха план-сметка за чистота от 8.1 млн.лева
Съветниците не одобриха план-сметка за чистота от 8.1 млн.лева / Дарик Добрич
Съветниците не одобриха план-сметка за чистота от 8.1 млн.лева
91786
Съветниците не одобриха план-сметка за чистота от 8.1 млн.лева
  • Съветниците не одобриха план-сметка за чистота от 8.1 млн.лева

Съветниците на Добрич отхвърлиха предложената от кметския екип план-сметка за чистота за 2017 година на стойност 8 114 380 лева. След повече от половин час дебати, за сметката гласуваха само 4 души, 17 се обявиха „против", а 15 се въздържаха.

Много съветници попитаха кмета Йордан Йорданов и зам.-кмета Елка Димова защо са заложени по-високи разходи догодина в сравнение с похарчените средства за същите услуги тази година. Атанас Атанасов припомни, че миналия декември Общинският съвет си е обещал да проведе тематична извънредна сесия за чистотата, но това не е направено. Той предложи да се организира среща между общината, съветници и фирмата-изпълнител - „А.С.А. България", за да се изясни защо в рамките на две години се вдигат толкова цените на услугите, например за почистване на кошче - от 0.72 на 1.50 лева. Той посочи, че ако новата план-сметка бъде отхвърлена ще остане да действа в сила старата, което е по-изгодно за Общината. Стойността на план-сметката за 2016 г. е 7 330 565 лева.
Атанасов предложи още да се направи анализ кои дейности от договора с „А.С.А. България" може да изпълнява общинско предприятие и това да доведе до икономии на средства. Според него това важни за извозването на зелена маса, а и други услуги. „Тази фирма оперира от 15 години в нашия град, трябва да можем да се разберем с тях", посочи той.

Съветници попитаха също увеличението на план-сметката няма ли да доведе до вдигане на таксата за битови отпадъци за населението на Добрич.

От кметския екипа обясниха, че план-сметката е съобразена с двугодишния договор за поддържането на чистотата на Добрич, сключен с „А.С.А. България" през ноември 2015 г., който е на стойност 6 млн.лева за сметосъбиране и сметоизвозване и на база постъпващите в депото в Стожер количества отпадъци. Елка Димова посочи, че много би искала тя да е на стойността на приходите от такса „смет" - 5.5 млн.лева, но такива са цените, които дават от фирмата-изпълнител за извършените дейности. Тя покани юристите от Общински съвет да съдействат на администрацията да се оформи по-справедлив договор за почистване, сметосъбиране и зимна поддръжка.

Чуйте в аудио файла от сесията какво дебатираха зам.-кметът Елка Димова, съветниците Мая Димитрова, Атанас Атанасов и кметът Йордан Йорданов