Над 2500 фолклорни изпълнители ще вземат участие в събора край Дебрене
Над 2500 фолклорни изпълнители ще вземат участие в събора край Дебрене / sabori.bg

За 47-и пореден път днес се провежда фолклорният събор „Песни и танци от слънчева Добруджа” – Дебрене `2015. От 1997 година с него се отбелязва и празникът на община Добричка.

Съборът възниква като спонтанна инициатива на местната културна общественост от с. Стожер и съседните села през пролетта на 1968 година в местността „Сламата” край с. Дебрене. В първите няколко години се обявява като събор – надпяване „В прослава на хайдутството”. Местността е известна като хайдушко сборище на хайдут Пейо Буюклията и дружината му.

През 1976 година на събора край с. Дебрене се явяват изпълнители от целия бивш окръг. Жури определя най-добрите, които представят добруджанския автентичен фолклор на ІІІ-я Национален събор в Копривщица. Така съборът край с. Дебрене се утвърждава като предварителен етап от Националния събор на всяка пета година и място за изява на фолклорни изпълнители от целия регион.

Празникът на община Добричка има за цел да съхранява и популяризира добруджанските народни традиции, да стимулира интереса и любовта на поколенията към българското народно творчество. Съборът за  поредна година е включен в Националния културен календар на България.

Тази година участие в празника са заявили над 2500 изпълнители от седем области от страната – Добрич, София, Шумен, Русе, Силистра, Разград и Варна. Те ще покажат своите умения като певци, свирачи, танцьори, разказвачи на народни предания и ще изпълняват автентичен български фолклор. Във фолклорната проява ще се представят 102 певчески групи, 22 танцови състава, 21 групи за обичаи, над 100 индивидуални изпълнители и 13 инструменталисти.

Традиционни участници са състави и индивидуални изпълнители от общините Добрич, Балчик, Шабла, Ген.Тошево, Крушари, Каварна,Тервел Аксаково, Суворово, Девня ,Ветрино, Аврен, Вълчи дол, град Варна. Най-много са участниците от община Добричка.

Най-малкият участник в събора е 4-годишният Симеон Тачев от с.Царевец, община Добричка , а най-възрастният е 85-годишната Жечка Добрева от град Шабла.

Изпълненията на участниците ще се оценяват от специалисти фолклористи. Част от цялостната традиционна празнична атмосфера ще бъде присъствието на търговски обекти и павилиони.