/ iStock/Getty Images
Всяко дете в Добрич, което с помощта на възрастен предаде пет килограма стара хартия, ще получи нова книга по избор.

Инициативата е по повод Празника на града 25 август. Добрич е сред домакините на деветото издание на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга", организирана от компания за управление на отпадъците и книжен център.

Акцията в Добрич ще събере млади читатели и природолюбители на централния площад "Свобода". Ентусиастите ще могат да получат и втора книга за предадени допълнително по пет килограма хартия за рециклиране.

Екосдружение във Варна събира непотребни шишенца от козметика или медикаменти за рециклиране срещу книги

Сред наградите са новото издание "Пазители на планетата" с факти, активности и съвети как да бъде съхранена околната среда, както и познатите вече заглавия "Ти можеш да спасиш планетата" и "Грийн тийн". Заглавията на щанда с книги ще бъдат подредени по възрастови групи, така че изборът на читателите да бъде по-лесен,посочват организаторите.

Чрез кампанията децата на Добрич ще научат повече за пътя на хартията - от дървото, през създаването на книги или хартиени опаковки, до контейнерите за разделно събиране на отпадъци и центровете за рециклиране, от където хартията започва нов живот.

През осемте години от началото на националната кампания 50 358 деца от страната заедно със своите родители са предали 267.5 тона хартия за рециклиране и са получили 58 770 книжки.

Така от изсичане са спасени 3478 дървета, обобщават организаторите на "Стара хартия за нова книга".
 
БТА