Любен Петров: Китай е приоритетен партньор за България
Любен Петров: Китай е приоритетен партньор за България / Дарик Добрич

Китай е приоритетен икономически партньор на България, заяви в Добрич зам.-министърът на икономиката Любен Петров. Той присъства на първата копка на изграждането на фуражен завод от българо-китайското дружество „България Тияншинонг Фийд Ко” ООД.

„Надяваме се с общи усилия и с такива добри примери, като добричкия завод, китайските инвеститори в България да стават все повече”, допълни Любен Петров. Той припомни, че една от първите китайски инвестиции в България е заводът за автомобили в Ловеч. Китайски бизнесмени проявявали интерес и към индустриалната зона на Пловдив. Зам.-министърът посочи, че подобни инвеститори могат да се възползват от Оперативната програма „Иновации и конкурентноспособност” чрез българо-китайските дружества, какъвто е случаят в Добрич. Фуражният завод вероятно ще бъде първият в България в сектор „Земеделие”, изграден съвместно с китайска и европейска инвестиция.

„Всеки ден в България има запитване от потенциален инвеститор”, обяви Любен Петров. Напоследък се наблюдавал интерес за вложения в страната ни от Турция, Япония, Канада, Израел. Повечето компании обаче не искали да се афишират предварително, докато реално не се случи инвестицията.

„Китайските инвеститори в България все още са малко, но потенциалът е огромен. Пред тях ние рекламираме България като врата към ЕС, с едни от най-ниските данъци и разходи за разкриване на фирма в Европа”, каза още зам.-министър Петров. Той допълни, че когато държава, община и бизнес работят заедно, само тогава се получават истински добри резултати.

Очаква се китайският фуражен завод в Добрич да бъде изграден до месец септември т.г. Общата инвестиция е 6 млн.евро, ще бъдат разкрити 50 работни места. 90% от продукцията ще се изнася за Китай.