Как са празнували Деня на Добрич през румънската окупация
Как са празнували Деня на Добрич през румънската окупация / netinfo
Как са празнували Деня на Добрич през румънската окупация
75081
Как са празнували Деня на Добрич през румънската окупация
  • Как са празнували Деня на Добрич през румънската окупация

25 септември е Празник на Добрич, Ден за отбелязване на геройския акт на местното население, военни и политици за възвръщане на Южна Добруджа към България, едва от 1990 година. Предложението е направено от краеведа Любен Бешков, председател на Общобългарски съюз "Добруджа".

През времето на румънската окупация - 1919-1940 г., добричлии са празнували на 11 май, когато църквата почита светите братя Кирил и Методий, разказа ни историкът Веселина Малчева. Състоял се е популярният сбор. Денят обаче е бил особено важен, защото е крепял българщината в трудните за добруджанци дни на робството. "В този ден ние плачехме и се веселяхме, копнеейки за българското", казва в спомените си майката на Веселина Малчева - Марийка. Те са публикувани в книгата "Полъх от стария Добрич".

След 1940 г. празнуването на Деня на Добрич на 11 май продължава, но скоро е изместено на 24 май - вече обявен за ден на българската култура и просвета и на славянската писменост. Скоро след 1944 г. и идването на социалистическата власт, Денят на Добрич изчезва от празничния календар. Прави се опит в средата на 60-те години да се възобнови съборът - в село Батово, но поради отдалечеността от града, е неуспешно. Да се говори за Освобождение на Добруджа от румънско робство през социализма не е било разумно и допустимо заради братските ни отношения със северната съседка - и двете държави са част от общия соцлагер.

И така до 1990 г., когато се налага датата 25 септември и вече 25 години градът празнува Възвръщането на Южна Добруджа към България.

Чуйте живите спомени за Празника на Добрич през румънска власт на Марийка Малчева, прочетени от Веселина Малчева - в аудиото.