Изискаха повторно доказателства по дело за екстрадиция на каварненец
Изискаха повторно доказателства по дело за екстрадиция на каварненец / Дарик Добрич

Добричкият окръжен съд отложи за събиране на доказателства дело за предаване на полските власти на 45-годишния Живко И. Ш. от Каварна. Той бе задържан под стража на 10 февруари във връзка с Европейска заповед за арест, издадена от Окръжния съд на Ополе, Република Полша, припомня пресслужбата на добричкия съд.

Полските власти търсят каварненеца за изпълнение на постановена срещу него присъда лишаване от свобода за срок от 2 години и 8 месеца. Той е осъден на 10 декември 1996 година. Районният съд в полския град го е признал за виновен, че на 7 май същата година в Ополе в условия на продължавано престъпление е отнел чужди движими вещи – документ за личен автомобил Хонда, ключове за нея и 5 000 германски марки, равни на 8 650 полски злоти, собственост на друго лице. Използвайки ключовете той е извършил кражба чрез взлом на посочения автомобил, чиято стойност е 5 218 полски злоти.

От 11 до 23 април 1996 г. в Ополе и Вроцлав в условия на продължавано престъпление, той е склонявал към проституция друго лице с користна цел, което му е донесло не по-малко от 5 000 полски злоти.

На предходното заседание по делото Добричкият окръжен съд изиска от Окръжен съд – Ополе, копие от присъдата на Живко Ш. и мотивите към нея, информация дали той е търпял мярка за неотклонение в Полша и дали са били предприети действия за изпълнение на наложеното му наказание. За днешното съдебно заседание отговор не е получен. По тази причина Добричкият окръжен съд отложи делото и разпореди информацията да бъде повторно изискана.

В съдебната зала Живко Ш. не изрази съгласие да бъде доброволно предаден на полските съдебни власти. Делото ще продължи на 21.02.2011 година.